Češi umí dobře vyhledávat a rádi nakupují online, říká šéfka české pobočky Googlu

26. říjen 2016

Dnes je tomu přesně 10 let, co se Taťána le Moigne stala ředitelkou české pobočky Googlu – tedy společnosti, jejíž vyhledavač se stal fenoménem světového internetu. Jak se na internetu chováme my, Češi?

„Češi umí poměrně dobře vyhledávat, už to dlouho trénují a v této zemi je dlouho zdravá konkurence, takže se v tom zlepšují, a to nejen na desktopu, ale i na mobilních zařízeních. V čem jsme specifičtí je online nakupování – jsme e-commercové království v rámci střední a východní Evropy,“ říká Taťána le Moigne, podle které je to důkazem množství šikovných inženýrů a firem v Česku.

Čtěte také

V souvislosti se společností Google se mluví i o ochraně soukromí. Máme třeba právo být Googlem zapomenuti. Trvá to v řádu dnů až týdnů, každý případ se hodnotí individuálně a většině z nich se vyhovuje. Takto Googlem zapomenuti byli už i někteří Češi.

Vzala by si Lucie Výborná partnera, kterého by jí vybrala aplikace? Podívejte se na video!

„Věnuje se tomu tým expertů a je potřeba říct, že odstraněním informace z výsledků vyhledávání neodstraní samotnou informaci a je potřeba to řešit i s webem, na kterém se daná nachází, protože Google pouze zprostředkovává cestu k informacím – nejsme tvůrci obsahu,“ vysvětluje Taťána le Moigne.


Můžete vystoupit z celé řady dat, která Googlu poskytujete. Může to v některých případech znamenat, že nebudete moct používat některou službu, za kterou stejně neplatíte. To, že se službu rozhodnete využívat, může někdy znamenat, že společně s tou službou používáte data. TAŤÁNA LE MOIGNE

Vyhledávač společnosti Google i množství dalších služeb je každodenní součástí našeho života. Slouží ale Google nám, nebo my jemu tím, že mu odevzdáváme data a teoreticky i naši svobodu? „My si tu svobodu můžeme velmi hlídat, když budeme vzdělaní v digitální gramotnosti – proto tam tolik investujeme a proto o tom tak mluvíme. Když budeme jako uživatelé vzdělaní, tak s tím budeme nakládat opatrně,“ myslí si le Moigne.

Život s digitálními technologiemi může být pohodlný. Když nám dnes aplikace vybere vhodnou cestu autem, nevybere nám za pár let i lékaře nebo partnera? Neztratí lidstvo svobodnou vůli? „Když mi ale nějaká appka vybere partnera, tak to ještě neznamená, že si ho musím vzít. Volba je na nás a svoboda je uvnitř.“

Taťána le Moigne

Jaké to je, řídit jako žena 10 let českou pobočku Googlu? Čím jsou specifické přijímací pohovory do této firmy? A jak dlouho může být na internetu její syn? Poslechněte si celý rozhovor s Taťánou le Moigne. Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio