Češi stále nepřijali sociální normu „střízlivý je také fajn,“ upozorňuje organizátor akce Suchej únor

Průměrný český muž vypije 18,6 litrů čistého lihu ročně. Takové číslo je varující i pro psychoterapeuta Martina Járy z Ligy otevřených mužů. Umístění Čechů na předních příčkách zejména evropských statistik je také jedním z důvodů, proč organizuje akci Suchej únor, která si dává za cíl doporučit lidem měsíc bez alkoholu.

Pivo levnější než voda? Problém

„V české společnosti je tradičně alkohol tolerován, a pokud jde o muže, tak se považuje za určitý atribut mužství – kdo je chlap, tak ten se může napít, toleruje se, i když je podnapilý a vyvádí různé věci,“ upozorňuje s tím, že stále schází sociální norma, že být střízlivý je také fajn.

Skeptický je také k návrhu Andreje Babiše, který chce zlevnit pivo – je to podle něj skandální a reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. „Chceme upozorňovat na to, aby se zrovnoprávnily nealkoholické nápoje vůči těm alkoholickým,“ říká.

Martin Jára přiblížil akci Suchej únor

Ze zásady je totiž podle něj špatně, když některé restaurace nabízí levnější pivo než vodu. „Zvýhodňuje to ty, kteří raději sáhnou po alkoholu,“ míní, a zároveň zdůrazňuje, že političtí činitelé se u nás nevymezují vůči alkoholu a jeho konzumaci.

Alkohol destruuje člověka i vztahy, podněcuje agresivní chování a je jedním z faktorů rozvoje domácího násilí. „Je to návyková látka, která mění charakter, chování a vztahy k horšímu,“ nastiňuje. V Lize otevřených mužů se snaží o tom, aby si člověk našel v sobě sám objektivní normu, co už pro něj není možné a co ho negativně ovlivňuje.

Kdo si v depresivním stavu dává alkohol, tak si vyrábí ještě větší depresi.

Nebezpečné je pití zejména v období depresivních stavů – alkohol z žalu na chvíli vytáhne, ale zároveň v mozku odbourává látky, které potřebujeme proto, abychom depresi neměli.

Lahev je rychlé řešení, klíč je ale v tom naučit se problémy zvládat aktivně, konzumace alkoholu je ze své podstaty pasivní. „Když mám žal, tak aktivní je, že se podělím se známým, jdu se projít, udělám pozitivní změny v životě, upravím si režim a podobně,“ nastiňuje.

autoři: heš , prh
Spustit audio

Související