Češi se vrací do tuzemských hor i díky lepší kvalitě skiareálů, říká šéf asociace Libor Knot

Lyžařská sezona je u konce a u provozovatelů horských středisek převládá spokojenost. Alespoň to říká ředitel Asociace horských středisek Libor Knot, který ve Dvaceti minutách Radiožurnálu vyzdvihuje, že řádově 80 až 85 procent návštěvníků tuzemských hor jsou Češi.

„Lyžařská střediska v Česku za posledních deset, patnáct let obrovským způsobem stoupla v kvalitě, protože investice byly řádově miliarda ročně,“ vysvětluje s tím, že tuzemské skiareály mají rozhodně co nabídnout.

Mnoho českých lyžařů už také zná Alpy a nechce se jim tolik cestovat, dalším důvodem návratu Čechů do tuzemských hor může být dobrá ekonomická situace, kdy lidé rádi utrácí ve volném čase peníze.

Naopak zájem školních lyžařských zájezdů, které nejsou povinné, byl poměrně nízký – pomohla by podle něj podpora jak ze strany lyžařských středisek, tak ze strany ministerstva školství a jiných organizací.

Dojde k propojování středisek?

Trh je podle Knota relativně naplněný a nová střediska zřejmě vznikat nebudou, ale budou se propojovat. „Nebudou se kácet sjezdovky, ale spíš dojde k propojení těch, které jsou regionálně blízko,“ vysvětluje.

Debata o propojování ale musí probíhat mezi těmi, kdo v daných místech žijí a podnikají, a mezi těmi, kteří tam mají na starost ochranu přírody. „Je potřebovat vybalancovat zájmy ochrany přírody se zájmy lidí, kteří v tom místě pobývají,“ uzavírá.

autoři: prh , Jan Moláček