Češi patří k nejméně zodpovědným turistům

9. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Záchranáři zřejmě našli tělo od čtvrtka nezvěstného Čecha. Díky mnoha úmrtím českých turistů vyzvalo chorvatské ministerstvo vnitra zaměstnance cestovních kanceláří, aby své klienty varovali před možnými nebezpečími. Ostrov Vis má stále problémy s dodávkou pitné vody. Nové informační centrum pro turisty přibylo v národním parku Biokovo. Ruský miliardář a majitel Chelsea Roman Abramovič má zájem i o chorvatský fotbalový klub z Varaždinu.

Záchranáři zřejmě našli devětadvacetiletého Čecha, který koncem minulého týdne zmizel na moři. Mužské tělo dnes vylovili nedaleko ostrova Pag. Podle chorvatských úřadů jde pravděpodobně o Čecha, kterého minulý čtvrtek zavál na otevřené moře vítr a bouře. Turistův gumový člun už záchranáři našli před několika dny. Totožnost nalezeného těla určí soudní expertíza.

Chorvatské ministerstvo vnitra vyzvalo zaměstnance cestovních kanceláří i pracovníky turistických informačních center, aby varovali Čechy před nebezpečími, která je čekají na moři. Vedle ubytování mají nabízet i školení. V zemi v posledních dvou měsících zemřelo už patnáct občanů ČR.

Podle ministerstva je tragická bilance obětí zbytečně vysoká a občané ČR patří k nejnezodpovědnějším cizincům, kteří přijíždějí do Chorvatska strávit dovolenou. Často přeceňují své síly. Nerespektují výzvy úřadů, aby se nekoupali v moři při špatném počasí, plavou daleko od břehu, případně se potápějí, aniž by před tím prošli jakýmkoli výcvikem. Češi jsou také častými viníky dopravních nehod.

Ostrov Vis má stále problémy se zásobováním vodou. Kvůli poruše čerpadla na dálkovodu minulý týden jsou hlášeny výpadky na území mezi Milnou a Ženke. Nespokojení jsou především tamní hoteliéři. Z oblasti totiž kvůli nedostatku vody postupně odjíždějí hosté.

U vesnice Gorje Gornje řádila smečka vlků. Šelmy napadly stádo koz, jednu kozu a kůzle roztrhaly a další dvě poranily. V Chorvatsku jsou vlci chráněni a jejich počet ve volné přírodě poslední dobou značně narostl.

V národním parku Biokovo přibylo další informační centrum pro turisty. Najdete je na úpatí vrchu Rama vlaška nedaleko Tučepi. Vybudování objektu přišlo na čtyři sta tisíc kun. V centru turisté dostanou veškeré informace o národním parku, suvenýry nebo se mohou podívat dalekohledem do krajiny.

Ruský miliardář Roman Abramovič má údajně velký zájem o chrovatský fotbalový klub z Varaždinu. Podle místního tisku je Abramovič připraven za Varteks dát sto miliónů eur. Konečná jednání o koupi lídra zdejší ligy proběhnou v Trogiru. Ruský miliardář už vlastní londýnský fotbalový klub Chelsea, kde hraje také český reprezentační brankář Petr Čech.

autoři: Michal Záboj , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu