Češi nákupní tašky zdarma už nedostanou. Zpoplatnit je musí i malé obchody a večerky

Pokud plánujete vyrazit do obchodních center na povánoční slevy, nezapomeňte si na nákup vzít tašku. Od Nového roku totiž platí novela zákona, podle které už ji od prodejců zdarma nedostanete. Zpoplatněné jsou tak igelitky nejen ve velkých řetězcích, ale ve všech obchodech.

Krabice se zakoupenými botami v prodejně obuvi v centru Olomouce prodavačky zákazníkům zatím automaticky vkládaly do igelitových tašek zdarma. Nově si za každou z nich účtují pět korun.

„Uvidíme, co na to budou říkat zákazníci, jestli si ji budou chtít koupit, nebo budou mít svojí,“ říká jedna z prodavaček paní Romana, podle které jsou lidé na tašky zdarma k nákupu bot zvyklí. Za týden jich tu běžně rozdali zhruba sto.

Novela zákona o obalech reaguje na povinnost vyplývající z evropského práva, ale taky na znečištění přírody, na kterém se právě plastové tašky velkou měrou podílí. „Podle pesimistických odhadů spotřebuje každý z nás na tři stovky plastových tašek a sáčků za jeden rok,“ říká mluvčí ministerstva životního prostředí Marek Čihák.


Zpoplatnění igelitových tašek zavádí i Polsko. Ministerstvo životního prostředí stanovilo symbolický poplatek 20 grošů za kus, tedy v přepočtu korunu dvacet. Bezplatné zůstaly jen sáčky na hygienické balení potravin. Většina Poláků podle průzkumu pro deník Rzeczpospolita s opatřením nesouhlasí.

Cenu za igelitky si obchodníci můžou určit sami. Jedinou podmínkou je požadovat takovou částku, která pokrývá pořizovací náklady dané tašky. „Ve finále to znamená, že tašky se budou prodávat za jednotky korun,“ dodává šéf resortu životního prostředí Richard Brabec.

Na kontrolu se zaměří nejen Česká obchodní inspekce, ale třeba i inspekce životního prostředí. Pokud by prodejci dávali igelitové tašky zdarma, může jim hrozit sankce až v řadech sto tisíců korun.

Zdarma ale zůstávají sáčky na pečivo – ty mají významnou hygienickou roli na pečivo, uzeniny popřípadě ovoce. „Budeme jenom věřit, že lidé jich nebudou používat zbytečně hodně,“ uzavírá Brabec.

autoři: jch , Jana Beránková
Spustit audio