Češi míří o Velikonocích do zahraničí, podle odhadů jich vycestuje až 60 tisíc

20. duben 2014

Svátky prodlužující víkend využívají Češi k výletům do zahraničí. U cestovní kanceláře si mohou koupit kompletní balíček služeb. Přibývá ale lidí, kteří si chtějí pořídit letenku a zarezervovat ubytování sami. Pozor by si měli dát při výběru letenky. Nejlevnější z nich se mohou prodražit. Neumožňují například žádné změny a když je cestující nebude moct využít, propadnou.

Češi míří na Velikonoce do zahraničí. Podle odhadů jich letos vycestuje 50 až 60 tisíc, o tři tisíce víc než před rokem. Poptávka roste po eurovíkendech, jak se třem až čtyřem dnům v evropských velkoměstech říká.

„Nejprodávanější eurovíkend je do Paříže, následuje Řím, Londýn. Eurovíkendy jsou po několika letech poklesu opět na vzestupu. V porovnání s loňským rokem je nárůst asi desetiprocentní,“ potvrzuje Jan Osúch z cestovní kanceláře Fischer.

Pokud si člověk koupí takový zájezd, nemusí se o nic starat. Může si pro jistotu pojistit storno zájezdu a nepřijde tak o peníze, pokud bude muset cestu nečekaně zrušit.

Přibývají ale cestovatelé, kteří si letenky a ubytování rezervují sami přes internet. Individuálně zařízená cesta může vyjít levněji. Prodraží se ale například v momentě, kdy bude chtít klient změnit destinaci.

„Jestliže mám vystavenou letenku do Barcelony a najednou chci letět do Madridu, letenka mi propadá. Když je dražší, tak třeba klient dostane něco zpátky, když je levnější, tak nedostane zpátky nic. Bude si muset koupit novou letenku,“ uvádí příklad Jan Štilec z cestovní agentury Fly United.

Čtěte také

Zcela výjimečně a jen u některých aerolinií se dá na letence změnit jméno. Běžná je změna data odletu, ale i tady platí přísná pravidla.

„Existuje možnost, že letenka je měnitelná bez poplatku, to jsou ty dražší letenky. Nebo je měnitelná za poplatek, to jsou levnější letenky. Také existují letenky, které jsou nejlevnější, a tam neexistuje žádná možnost letenku změnit,“ upozorňuje Štilec.

Levnější letenky prodávají nízkonákladové společnosti. Klient by si měl při rezervaci dobře přečíst, co zaplatí navíc. Objevit se mohou poplatky za zavazadlo nebo odbavení.

Ceny se s blížícím se termínem zvyšují, proto je dobré zarezervovat letenky s předstihem. S ubytováním to bývá naopak.

Lidé mohou při hledání noclehu využít také svůj chytrý telefon. Například aplikace Booking tonight najde den staré nabídky na ubytování, které mohou být zlevněné až o polovinu.

autoři: jas , ako , zus
Spustit audio