Červenou papriku nakupujte červenější, salát zelenější, radí Pavel Maurer

2. červen 2018
Glosa Pavla Maurera

Obchody a zvláště trhy jsou v těchto dnech již plné čerstvých plodů naší země. Dnes vám doporučím jakou zeleninu či ovoce si máte vybírat podle barev. Barva jablka, salátu nebo třešničky je totiž nesmírně důležitá nejen pro oči a chuť, ale především pro naše tělo.

Většinou se při výběru chováme intuitivně. Když je třeba třešeň hezky červená, víme, že bude zralá a sladká, ovšem když je hodně temná, bude nejspíš dost měkká, přezrálá a pravděpodobně i plná červů.

A když je tato letní delikatesa jen načervenalá, bledá, spíše trochu nažloutlá, pak je tvrdá, nezralá a dost nechutná. I když jako kluci na drbesu v třešňovce jsme tohle všechno velkoryse přehlíželi, stejně to není ono. Každá plodina má svůj čas a také svou nejlepší barvu, jež nám napovídá, jak asi bude dobrá!

Platí obecné pravidlo, že čím světlejší listy má například salát, tím méně poskytuje zdraví prospěšných látek. Tmavší listy hlávkového, ledového, zeleného salátu nebo kapusty naopak signalizují nejen stupeň zralosti, ale také, že se v něm skrývá mnohem více zdravých a pro nás důležitých výživných a antioxidačních látek. 

Plevel – odvěký nepřítel zahrádkáře. Gastronaut Pavel Maurer radí, jak na něj vyzrát

Ptačinec žabinec - plevel nebo chutná bylinka?

Chvíli nehlídáte zahrádku a najednou se tam objeví! Nevítaných rostlinek se pak musíte pracně zbavovat a ti méně cílevědomí to možná rovnou vzdají a zkusí svou pěstební kariéru zase za rok. Znalec jídla Pavel Maurer našel řešení po svém…

Proč? Protože takový salát má větší obsah vlastních přírodních chemických sloučenin, hlavně polyfenolů, kterými se brání proti svému okolí, proti škůdcům, zeleným konkurentům, chorobám, hmyzu a ultrafialovému záření.

 Dokonce i slunce je pro rostliny na jedné straně přítel a současně vrah! Potřebují ho, aby žily a rostly, ale když je slunce moc, zahynou. Rostliny proto produkují antioxidační pigmenty, tmavnou, k tomu se ještě velmi promyšleně rolují, nakadeřují nebo různě otáčí a naklánějí, aby se schovaly před přílišným zářením.

 Z toho plyne, že když si koupíme třeba zeleninu s volnými, tmavšími listy, je jisté, že se slunci „ubránila”! Že si vytvořila spoustu vlastních obranných látek pro boj se všemi nepřáteli. Přitom ztmavla a zesílela.

 Autorka knihy Eating on the Wild Side, Jo Robinson, která mne k této glose inspirovala, je přesvědčena, že když budeme volit takovouto silnou zeleninu a ovoce, získáme z ní i my více obranných a silných látek. Je to celkem logické, takže stručně řečeno: Červená paprika má být červenější a zelený salát zelenější. To je informace, kterou jsme schopni při nákupu rozpoznat okamžitě.

Zkuste to, při nejmenším to bude určitě lépe chutnat než nějaká vybledlá jahoda!

 

autor: Pavel Maurer
Spustit audio