Červená Karkulka nebo písně Svěráka a Uhlíře. Čeští krajané v USA si připomínají své kořeny

15. prosinec 2017

Nacvičit představení na školní vánoční besídku může být poměrně náročné pro učitele, děti i rodiče. A co teprve tehdy, když musí hrát v cizím jazyce, kteří někteří z nich vůbec neznají. Žákům české školy při Sokolu v obci McLean nedaleko amerického hlavního města se to podařilo skvěle.

Svěrákova krásná čeština

Kulisy venkovského stavení, před nimi dětský sbor a hlavní postavy v kostýmech babičky, vlka a Červené Karkulky. Sálem komunitního centra u řeky Potomac zní kromě českých koled také známá pohádka zhudebněná Jaroslavem Uhlířem a Zdeňkem Svěrákem.

„Máme ho všichni rádi. Krásná čeština, dobře se to zpívá… I babička, jejíž představitelka nemluví česky, se to hezky naučila,” pochvalují si místní dospělí.

Čtěte také

Vánoční besídka, ale pro Romanu Rychlíkovou, Helenu Taylor a další rodiče zároveň vítaná příležitost, jak v dětech vyrůstajících tady v Americe nenuceně pěstovat vztah k Česku. „Nežijeme doma, tak jim to chceme alespoň zprostředkovat,” přiznávají.

A skvělý výkon předvádí i Sofia Taylor, dětská představitelka Červené Karkulky. Přestože se narodila v USA a do Česka jezdí jen jednou za dva roky na prázdniny, mluví perfektní češtinou.

autor: jkb
Spustit audio

Související