Červená čísla nehrozí. A rozdělení společnosti nechystáme, ubezpečuje šéf ČEZ Daniel Beneš

Společnosti ČEZ v posledních letech rostou ceny služeb, stoupají další poplatky a také spotřeba, firmě ale vytrvale klesají zisky. Může se stát, že ČEZ bude za pár let reportovat ztráty? „Ve srovnání s konkurenty si stojíme velmi dobře,“ ubezpečuje generální ředitel společnosti Daniel Beneš s tím, že nepředpokládá, že by hospodaření firmy v nejbližších letech spadlo do červených čísel.

V souvislosti s úvahami o rozdělení ČEZu připomíná, že jde o předčasné debaty, smysl by to podle něj mělo, kdyby některá část měla plnit rozvojový byznys, což se týká hlavně výstavby nové jaderné elektrárny. „Pak by se dalo diskutovat, jak rozdělit ČEZ na klasický, který bude mít všechny klasické zdroje – jádro i uhelné doly. Tato část by mohla být stoprocentně státní,“ říká Beneš.


Co se týká samotného návrhu na dividendu vyplacenou v roce 2017 za výsledky v roce 2016, zveřejníme jej nejpozději do konce dubna jakožto návrh představenstva, o kterém rozhodne valná hromada. DANIEL BENEŠ

Další debaty by se podle něj mohly vést o tom, co by bylo s českou distribucí, rozvojovým byznysem a zahraničními aktivy. „Ale nepracujeme na projektu rozdělení ČEZ, nic takového na valné hromadě 2017 určitě nečekejte,“ upozorňuje.

V poslední době se také mluvilo o prodeji majetku ČEZ, například o elektrárně Počerady, která podle minoritních akcionářů přináší až miliardu zisku. „Všechny neperspektivní uhelné elektrárny, které nejsou vedle našeho dolu, nemají delší životnost než za rok 2020. Jedna z nich je elektrárna v Počeradech,“ vysvětluje.

Klíčová je ale výstavba nové jaderné elektrárny, což je podle Beneše dlouhodobý projekt, který bere jako jasné zadání státu. „Před námi je debata, jaký bude obchodní model a jaký bude model financování, myslím si, že to není debata pro tuto vládu, ale až pro tu další,“ připomíná.

Daniel Beneš generální ředitel ČEZ

Zdůrazňuje také, že by čeští politici měli vymyslet takový obchodní model, který zajistí tuzemským firmám a občanům levnou elektřinu, aby Česká republika byla konkurenceschopná.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , jkl
Spustit audio