Černý den na chorvatských silnicích

31. červenec 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Mezi 12 mrtvými na chorvatských silnicích jsou i dva Češi. Bura odvála člun se ženou na otevřené moře, pátrá po ní policie. Vítr komplikuje dopravu na jadranské magistrále. Na Jadranu bude zítra převážně slunečno s teplotami do 30 stupňů.

Bura, která v noci zasáhla většinu pobřeží Jadranu, opět ukázala, jak dokáže být nevyzpytatelná a nebezpečná. Tento vítr, který fouká od vnitrozemí směrem na moře, odvál od břehu gumový člun s pětadvacetiletou ženou z Bosny a dvěma dětmi. Manžel, který jim vyrazil na pomoc na vodním skútru, převezl do bezpečí obě děti. Manželku se mu už ale najít nepodařilo. Nyní po ní pátrá policie. Další zpráva hovoří o tom, že na Jadranu připravila náhlá bouře o život také turistku z Maďarska.

Černý den byl včera i na chorvatských silnicích. Při dopravních nehodách zemřelo 12 lidí. Jsou mezi nimi i dva čeští občané. Sedmnáctiletá dívka a dvaatřicetiletý řidič zahynuli večer při havárii na dálnici poblíž Karlovace. Letos v létě zahynulo v Chorvatsku už jedenáct občanů České republiky.

A nyní na méně vážné téma: V příštích chvílích bude řeč o kravatách. Ty jsou natolik běžnou součástí dnešního pánského oblečení, že nás ani nenapadne zkoumat, kde se vzaly a jaký je jejich původ. A přitom je to historie velmi zajímavá:

0:00
/
0:00

Kulturní servis

První dvě pozvánky míří do Dubrovníku: Na Lazaretima dnes vystoupí folklórní soubor Linđo. Začatek je v 21.30.

Pred Dominikánským klášterem začne s úderem půlnoci koncert chorvatského šansoniéra Ibrici Jusića.

Premiéra tanečního představení Romeo a Julie se odehraje dnes na Peristilu ve Splitu. Začátek ve 21 hodin.

Ve městě Kali na ostrově Ugljan bude dnes za varhanního doprovodu zpívat Nera Gojanović. Koncert začíná ve 21 hodin v kostele sv. Lovre.

Ve Františkánském klášteře ve Hvaru vystoupí klavírní duo Peter Vanhove a Jan Vande Weghe z Belgie. Začatek v 21.30.

Na Bateriji ve Visu bude dnes od půl desáté hrát Zagrebački kvartet.

Pěvecký sbor Marinera se představí dnes od půl jedenácté na náměstí Tina Ujevića v Makarské.

Poslední pozvánka míří do Tribunji. Na Městském náměstí se dnes odehrává pivní festival, který zpestří koncert skupiny Metropolis. Začátek ve 21 hodin.

Kurzy měn

Zagrebačka banka dnes za 1 euro vyplácela 7, 24 kuna a za 100 českých korun 25,7 kuna.

Ceny pohonných hmot

U největšího distributora INA litr benzínu super 95 stojí 7,85 kuna, za naftu zaplatíme 7,38 a za LPG 3,35 kuna.

Doprava

Zvýšený provoz je hlášen z jadranské magistrály, zejména u příjezdů k turistickým střediskům. Kvůli silnému větru jsou na Jadranské magistrále uzavřeny pro autobusy, auta s přívěsy a motocykly silniční úseky od Bakra do Senja a od Karlobaga do Sbete Marije Magdalene. Doprava houstne i na výjezdu přes hraniční přechod Kaštel a v obou směru na Stare Gradiške.

Počasí

U Jadranu bude zítra převážně slunečno. Ranní teploty 16 až 21, nejvyšší odpolední teploty 25 až 30 stupňů. V noci a ráno bude foukat bura. Teplota moře je 23 až 27 stupňů.

Upozornění pro jachtaře: Místy může udeřit bura o síle 30 až 40 uzlů. Na jižním a částečně středním Jadranu bude občas foukat také neverin. Moře bude zítra na stupni 3 - 4, viditelnost 10 až 20 kilometrů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu