Černobílý film, ve kterém se mluví 9 minut. Václav Marhoul přibližuje nový snímek Nabarvené ptáče

Producent Václav Marhoul zakoupil filmová práva na román Nabarvené ptáče, v roce 2013 dostal v Cannes cenu za scénář, nyní se dostává do poslední fáze financování filmu. Proč si zvolil pro svůj snímek kontroverzní předlohou polsko-amerického autora Jerzyho Kosinskeho?

„Finalizuju tu nejstrašnější etapu přípravy filmu, a to je financování,“ vysvětluje Václav Marhoul v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Pevně věří, že příští rok se začne točit, v únoru by rád oznámil herecké obsazení, první klapka by měla být koncem března na Ukrajině. „Země je na tom špatně, když studujete historii, tak vidíte, kolik neštěstí tou zemí prošlo, tak cítíte takový zmar,“ říká, a zároveň připouští, že právě pro jeho film je Ukrajina ideální lokací.

Kromě Ukrajiny se bude natáčet v Česku a Polsku. V posledně jmenované zemi se mu velice těžce hledalo místo pro natáčení, protože většina míst prošla rekonstrukcí. V Česku zvolil pro film například vojenský prostor s netknutou přírodou v Boleticích, natáčet by se mělo i na Českokrumlovsku.


Strašně rád bych, aby si lidé, stejně jako po dočtení knížky, po filmu kladli otázky. Film nedává nikomu návod jak vidět svět, lidstvo, jak chápat náboženství, víru a předsudky. VÁCLAV MARHOUL

Obsazení filmu zatím nechce prozrazovat, hlavní roli ale bude hrát české dítě. „U násilných scén nikdy nebude, navíc film neuvidí, dokud mu nebude 18 let,“ vysvětluje s tím, že jeho oči jsou vlastně kamerou. „Ve chvíli, kdy se dívá on, tak se dívá kamera,“ dodává.

Film chce natáčet černobíle – v černobílé škále je totiž podle něj více odstínů než v barevné, další zajímavostí je to, že z celkové délky filmu 115 minut se má dohromady mluvit pouhých 9 minut, a to k filmu speciálně vytvořeným slovanským jazykem.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio