Cenzura v Rusku není, přesto se umělci bojí. Perzekuce je náhodná a zákeřná, říká rusista

15. leden 2018

Současné Rusko sužuje mnoho nesvobod, přesto se situace od té v dobách Sovětského svazu výrazně liší. A dotýká se to i ruské literatury. V rozhovoru s Lucií Výbornou to říká slavista, překladatel a jeden z nejvýznamnějších českých rusistů Tomáš Glanc.

Zatímco Sovětský svaz spoutával své občany uvnitř hranic, dnešní Rusko je jiné. Rusové mají svobodu pohybu a na ruskou literaturu to má obrovský vliv. „Ruští literáti se mohou volně pohybovat mezi Moskvou a svými zahraničními bydlišti, což ruskou literaturu samozřejmě velmi obohacuje. Je díky tomu opravdu globální,” upozorňuje Tomáš Glanc.

To, že se ruští umělci začínají ve velkém stěhovat do zahraničí, je fenomén především posledních deseti patnácti let. „Stále větší počet opravdu talentovaných lidí volí cestu do zahraničí, protože mají dojem, že v Rusku svou invenci nemohou uplatnit. To je jev, který ruským institucím samozřejmě velmi škodí,” dodává k tomu.

Perzekuce není systematická

Současná ruská literatura, to jsou rebelové, kteří se nebojí proti ruskému režimu pozdvihnout své pomyslné pero. „A hranice, kam až mohou zajít, přitom nebyla nikdy pevně stanovena,” upozorňuje Tomáš Glanc. „Literatura je na tom dnes ze všech uměleckých odvětví v Rusku možná ještě nejlépe, knihy vycházejí bez cenzurních zásahů, kriminalizovaných děl bylo velmi málo.”


Literatura je na tom dnes ze všech uměleckých odvětví v Rusku možná ještě nejlépe, knihy vycházejí bez cenzurních zásahů, kriminalizovaných děl bylo velmi málo.TOMÁŠ GLANC

Naopak třeba ve výtvarném umění jsou restrikce vůči umělcům mnohem častější. „Ještě dnes sedí v domácím vězení například Kirill Serebrennikov, divadelní a filmový režisér, který byl za podivných okolností nařčen z nezákonného nakládání s dotacemi,” podotýká.

„Přesto nejde mluvit o systematické perzekuci, perzekuce je náhodná a nevypočitatelná - tím ale i zákeřnější. Protože se může týkat kohokoliv, což u autorů vyvolává oprávněné obavy,” uzavírá Tomáš Glanc.

autoři: lvb , als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.