Ceny za nejlepší animované filmy jsou rozdány

24. září 2010

Začátkem května tradičně v Třeboni proběhl Anifest, mezinárodní přehlídka animovaných filmů. Nejlepší videoklip letošní soutěže Anifest vyhrál Murder Song od české kapely Nana Zorin. Natočil ho mladý režisér Radek Doskočil. Jednoduché, ale účinné využití animace zajistilo tomuto videoklipu zasloužené vítězství. POSLECHNĚTE SI: Reportáž o AniFestu

Hlavní cenu AniFesti Grand Prix vyhrála režisérka Michaela Pavlátová za film Karneval. Podle očekávání získalo Finfárum 2 cenu za nejlepší animovaný film. Ozvěny z Anifestu proběhnou v rámci festivalu Love Planet v Táboře.

Kompletní výsledky AniFestu 2006 (zdroj: AniFest.cz)

AniFest Grand Prix za nejlepší původní film získala Michaela Pavlátová za snímek Karneval zvířat. Porota své rozhodnutí odůvodnila tím, že se jedná o "provokativní pohled na šíři podivností a rozmanitosti lidské sexuality". Cenu za nejlepší celovečerní film získávají režiséři Jan Balej, Vlasta Pospíšilová, Břetislav Pojar a Aurel Klimt za Fimfárum 2. Porota své rozhodnutí zdůvodnila takto: "Fimfárum je důkazem neutuchající vitality české loutkové animace. Film je také novátorský ve spojení kreslené a loutkové animace." Cena za nejlepší krátký film putuje do Velké Británie. Odveze si ji režisérka Denis Gaelle za snímek Ráj velkoměsta (City Paradise). "Naprosto originální forma, obsah a humor využívající nové technologie k vytváření nového filmového jazyka, kterým dosahuje silného emocionálního dopadu na diváka," zní názor poroty.

Zvláštní cenu poroty si z Třeboně za krátký film odváží do Portugalska režisérka Regina Pessoa, která do soutěže přihlásila film Tragický příběh se šťastným koncem (História trágica com final feliz). Dle názoru poroty se jedná o "poetický a emotivní příběh, nádherně výtvarný a profesionálně ztvárněný. Zvuková stránka filmu je integrální částí filmového hlasitého srdečního tepu."

Porota udělila také dvě zvláštní uznání. První z nich získává režisérka Isabel Herguera, která na AniFest přihlásila film Slepcův trik (La gallina ciega). Důvodem pro udělení zvláštního uznání je originální výtvarno. Druhé zvláštní uznání si převzala režisérka Joanna Toste za filmy Menu a Paní z Lapy (A dama da Papa). Porota se rozhodla zvláštní uznání udělit "pro slibný nový talent, který paní Joanna Toste prokázala ve svých dvou soutěžních filmech." Grand Prix za nejlepší televizní a zakázkovou tvorbu si odveze do Velké Británie režisérský tandem Smith & Foulkes za reklamu na Motorolu "Grand Classics". Za nádherné výtvarné provedení a uměleckou režii, která využívá s přesným načasováním a hladkým začleněním milníky kinematografické historie.

Skleněného čápa vytvořeného podle návrhu Pavla Koutského za nejlepší televizní film dostal japonský režisér Hiroyuki Nakao za snímek Steam Head. Pro originální výtvarnou koncepci a zpracování, ve vyjádření přesnou animaci a nápadité, neobvyklé užití technologie.
Nejlepší videoklip letošní soutěže natočil český režisér Radek Doskočil. Má název Murder Song. S mimořádným účinem vyžívá souhry nálady písně a samotné animace, inspirované technikou komiksu. Dobré výtvarné provedení a práce s paletou barev, jednoduché ale účinné využití animace.

Čápa za nejlepší reklamu a znělku dostal spot nazvaný Ter "Gepard a čekající Růženka" (Ter "Cheetah & Waiting Beauty") dvojice režisérů Smith&Foulkes. Porota své rozhodnutí zdůvodnila následovně: "Jedinečné využití humoru ke komunikaci poselství srozumitelným a účinným způsobem. Výjimečné výtvarné provedení a mimořádně působivá animace." Zvláštní cenu poroty v kategorii zakázkové a televizní tvorby získali režiséři Mark Baker a Astley Neville za epizodu ze seriálu Prasátko Pepa - Maminka prasátko pracuje (Peppa Pig - Mummy Pig at Work). Názor poroty zní: "Peppa Pig udeří na hlavičku všechny napříč generacemi pro svou scénáristickou výjimečnost a chytrou a nápaditou animaci, která má to správné tempo a načasování. Jedinečné zakomponování hlasů a zvukových efektů. Prostě zážitek."

Zvláštní uznání poroty za krátký film putuje do Japonska. Odváží si ho režisér Isao Nishigori za snímek Acidman (Acidman). Porota se domnívá, že se jedná o vynalézavou práci s technologií pro vyjádření gejzíru nálad a barev.

Další zvláštní uznání získává Touareg "Racing Line" režisérů Smith a Foulkes. Uznání jim dle mezinárodní poroty náleží za "jednoduchý, sdělný obraz, který při střízlivém využití technologie přesně předává své sdělení."

Grand Prix za nejlepší studentský film patří snímku Autobus a květiny ve vlasech (Bus Ride and Flower in Her Hair) režiséra Asafa Agranata z Edinburgh College of Art. Cenu si zasloužil za výtvarnou animaci a poetiku příběhu.

Cena za nejlepší školní kolekci putuje do Francie, do školy La Poudriére. Tato kolekce porotce zaujala svou rozmanitostí a kvalitou výtvarného provedení. Filmy mají většinou dobrý příběh, který je režijně zvládnutý. Práce studentů zaujaly porotu také svou poetičností, lidskostí a estetikou. Výrazně se na pracích projevuje dobré pedagogické vedení.

Zvláštní cenu poroty za nejlepší školní kolekci získala škola francouzská škola Supinfocom Valenciennes. Kolekce této školy opět po roce zaujala porotu - využíváním nejmodernějších technik počítačové 3D animace, které přitom neopomíjí silný příběh a uměleckou stránku díla. Z prací studentů je výrazné dobré pedagogické vedení, které se odráží v uměleckém růstu studentů. Zvláštní cenu se porota rozhodla udělit snímku 90° skupiny režisérů Jules Janaud, Raphaël Martinez-Bachel, François Roisin z téžee školy Supinfocom Valenciennes. Porota své rozhodnutí zdůvodnila takto: "Za perfektní zvládnutí počítačové 3D animace a zajímavý námět, propojení výtvarného projevu, animace, zvuku a střihu."

Druhá zvláštní cena náleží filmu Sólo pro duet (Solo Duets) režiséra Joseph Feltus z britské školy Edinburgh College of Art. Cenu mu patří "za vysokou kulturu loutkové animace, obrazovou kameru. Zvláště oceňujeme odvahu pokračovat v tvorbě loutkových filmů." Cenu za nejlepší dětskou tvorbu určenou pro režiséry mladší 15 let získala skupina portugalských dětí. Do soutěže přihlásily snímek - Mais perto das nucena, mais perto dos sonaos (Blíž k oblakům, blíž ke snům). Zvláštní uznání poroty ve stejné kategorii dostaly děti z polské školy Dziecieca Wytwórnia Filmowa za snímek Skrocóna historya swiata z gliny / Krátký příběh ze světa hlíny. Dětský snímek Abstracto / Abstrakce získal čestné uznání poroty.

Cenu ministra kultury s finanční prémií 30 tisíc korun si z Třeboně odveze Libor Pixa za film PsiCHO. Porotě se líbil jeho "moderní pohled na klasické dramatické téma, lidský rozměr paradoxně posílený citlivým použitím počítačových technologií".

Fotografie k filmům najdete na www.anifest.cz

00398289.jpeg
autor: zuf
Spustit audio