Cenu Václava Havla získala ve Štrasburku Ludmila Alexejevová

28. září 2015

Mezinárodní Cenu Václava Havla za lidská práva získala dlouholetá bojovnice za lidská práva v Rusku Ludmila Alexejevová. Dostala ji dnes ve Štrasburku před zasedáním Valného shromáždění Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

Ludmila Alexejevová je v současnosti nejznámější ruskou obránkyní lidských práv. Letos oslavila 88. narozeniny. V červnu Českému rozhlasu řekla, jakým způsobem ona a její kolegové postupují.

„Obránci práv nemohou nespolupracovat s mocí. Politická opozice se proti moci vymezuje a nechce s ní spolupracovat, my tak postupovat nemůžeme. My vlastně nespolupracujeme, ale komunikujeme s mocí,“ vysvětlila Alexejevová.

Čtěte také

V mládí Alexejevová opustila slibnou akademickou kariéru a připojila se k sovětskému disidentskému hnutí. V 70. letech byla nucena emigrovat do USA, po roce 1989 se vrátila do Ruska.

V roce 1996 se stala předsedkyní obnoveného Moskevského helsinského výboru. V roce 2009 jí byla společně s dalšími představiteli hnutí Memorial udělena Sacharovova cena za svobodu myšlení.

„Ludmila Alexejevová inspirovala mnoho generací aktivistů v Rusku i v zahraničí, aby se oddali bitvě o spravedlnost,“ uvedla předsedkyně Parlamentního shromáždění Rady Evropy Anne Brasseurová.

Cenu Václava Havla za lidská práva uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77. S cenou se váže odměna 60 tisíc eur (asi 1,6 milionu korun).

autoři: jim , msk | zdroj: ČTK
Spustit audio