Centrum Současného umění DOX vystavuje dílo Jana Kaplického

"Jan Kaplický - Vlastní cestou." Tak se nazývá nově otevřená výstava v Centru současného umění DOX. Přibližuje život a dílo světoznámého českého architekta, který náhle zemřel minulý rok.

Kaplický prožil většinu svého života ve Velké Británii. Svůj život a práci zasvětil architektuře. Jeho celoživotní dílo se dá velmi stručně charakterizovat jako originální, osobité a vizionářské. Za své výrazné, barevné a odvážné návrhy byl často i v nemilosti.

Kaplický je asi nejvíce spojený s významnými stavbami po celém světě, s kauzou Národní knihovny na Letné a s vlastní firmou Future systems. Jeho práci a nevšední životní příběh si můžeme v těchto dnech připomenout i novou výstavnou v Centru Současného umění DOX.

„Cílem výstavy je vlastně evokovat svět Jana Kaplického s jeho architektonickou vizí, tvarovou bohatostí, barevným spektrem, s jeho elegancí, která je tam jasně patrná od prvních modelů jeho kariéry až po poslední,“ řekl ředitel DOX-u Leoš Válka.

Výstava s názvem Jan Kaplický - Vlastní cestou vznikla pod vedením architektky a blízké přítelkyně Kaplického Evy Jiřičné. Ta se snažila vytvořit koncepci, která odpovídá jeho stylu.

„Jana jsem znala od Silvestra 1960-61, kdy jsme poprvé spolu mluvili o architektuře. Takže vím, že pravítko, pravý uhel – to se mu moc nelíbilo. Tak z toho vznikla jakási křivka, se kterou se manipulovalo do té doby, až nějakým způsobem v tom prostoru seděla,“ přiblížila Jiřičná.

Prostoru dominuje vlnitý panel

Výstava v dolním prostoru centra DOX je složená ze tří částí, které mezi sebou navzájem komunikují v jedné velké místnosti. Dominantou jsou dva dlouhé a vysoké vlnité panely, na kterých je prezentace Kaplického návrhů, fotografie další zajímavosti.

Doplňuje ji řada Kaplického modelů, které se pyšní na stolech, na výrazném růžovém koberci, který měl architekt jak doma, tak ve své kanceláři. Na velkých bílých stěnách místnosti se promítají také dva doprovodné filmy.

„Když to vidíte dohromady, tak mě osobně to vyrazilo dech. Myslím, že málokdy se najde někdo, komu se v jednom lidském životě podaří pracovat tak usilovně a nechat za sebou tolik inspirace,“ uvedla Jiřičná.

Jan Kaplický zemřel náhle minulý rok. Jeho dílo a život připomíná i nový dokument Olgy Špátové Oko nad Prahou. Výstavu v Centru současného umění DOX můžete navštívit až do 2. srpna.

autoři: zuf , kbr
Spustit audio