Centrem pro uprchlíky na letišti v Plané u Českých Budějovic už prošlo přes 13 tisíc Ukrajinců

10. květen 2022 07:58

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině na letišti v Plané u Českých Budějovic funguje od začátku března. Za tu dobu pomohlo více než 13 tisícům uprchlíků. Lidé, kteří opustili zemi kvůli válečnému konfliktu, tam stále můžou vyřídit vše, co je pro život v Česku potřeba.

Vasylyna Tsubera byla jedním z prvních uprchlíků, kteří do jihočeského asistenčního centra přijeli. A hned v něm také získala práci jako uklízečka. Tak se také seznámila s pracovnicemi Českého červeného kříže.

Aktuálně už v úklidu centra pokračovat nemůže. Český červený kříž jí ale nabídl pomocnou ruku. „Díky jedné naší kolegyni získala práci v nemocnici, kam má nastoupit od června. Do té doby bychom pro ni ještě potřebovali třeba nárazové úklidy, výpomoc u nádobí a podobně,“ líčí Radka Řehovská, velitelka humanitární sekce.

Český červený kříž v asistenčním centru působí od úplného začátku. „Společně s hasiči jsme pomáhali celé středisko zřizovat. Ze začátku jsme tu měli dvě stanoviště s humanitární pomocí, ale jak uprchlíků ubývá, všechno se zmenšilo,“ popisuje Radka Řehovská.

Čtěte také

Za více než dva měsíce svého fungování asistenční centrum odbavilo přes 13 tisíc Ukrajinců. Nejvíc jich bylo 7. března – téměř 800. „V březnu v průměru přicházelo 400 až 500 osob denně. Postupně to začalo klesat, v dubnu už to bylo jen trochu nad sto a v současné době je to zpravidla méně než sto osob,“ uvádí Vladimír Medvedz z oddělení krizového řízení Krajského úřadu Jihočeského kraje.

Lidé si v asistenčním centru vyřídí vízum, zdravotní pojištění, ubytování, základní informace tam poskytuje také Úřad práce. Přicházejí ale řešit i další záležitosti. „Zaměřujeme se především na utečence, to znamená dočasnou ochranu. Pak se samozřejmě řeší už i změny ubytování, to všechno musí být zaznamenané,“ dodává Vladimír Medvedz.

Nová je také provozní doba. Přijet do centra můžou uprchlíci nonstop, potřebné dokumenty ale vyřídí ve všední dny od 9 do 16.30 hodin, o víkendu od 9 do 14 hodin.

Spustit audio

Související