Cena Hanzelky a Zikmunda: Zvítězil Náš evropský deník II, zaujalo svědectví o KLDR i oči srílanského chlapce

Pátý ročník soutěže o nejzdařilejší cestopis roku a cestovatelskou fotografii zná své vítěze. Přestože bylo rozhodování podle pětičlenné poroty těžší než obvykle, hlasování bylo nakonec jednomyslné. Co na ocenění říkali vítězové? Poslechněte si záznam slavnostního večera ze Zrcadlové kaple pražského Klementina, který moderovali Vladimír Kroc a Zdeňka Žádníková. Hudbou potěšila zpěvačka žijící na Islandu Markéta Irglová.

Po bouřlivé debatě vybrala odborná porota jako vítězný cestopis roku 2022 Evropský deník rodiny Honových. Přestože byl letošní ročník na cestovatelské deníky bohatý, porota ocenila především vizuální stránku vítězné knihy. Přidanou hodnotou pak byla „sympatická lehkomyslnost. Štěpán a Klára Honovi totiž cestují se svými třemi dětmi, aniž by si cestu ulehčovali pobytem v hotelu. „Nejde jim o výkon. Necestují proto, aby si odškrtli turistické atrakce. Vystavují se nepohodlí a nejistotě jako drsní dobrodruzi, aniž by si dělali starosti, jak to s dětmi zvládnou,“ dodala předsedkyně poroty Milena Holcová.

Větší poslání než dnes

„K Hanzelkovi a Zikmundovi žádný vztah nemám,“ rozesmála publikum koreanistka Nina Špitálníková, jejíž kniha Svědectví o KLDR se stala vítězem v kategorii Nejpůjčovanější cestopis v českých knihovnách. „Ale mám ráda cestování a vážím si každého cestovatele, který cestoval předtím, než byly vynalezeny moderní technologie. Bylo to mnohem větší poslání než dnes,“ dodala čerstvá držitelka Ceny Hanzelky a Zikmunda.

Čtěte také

Za mimořádný audio počin spojený s cestováním byl oceněn pořad Casablanca Pavla Sladkého. „Cestování se mnou hodně cloumá. A i když dneska považujeme planetu za objevenou a výzvy se proměnily, jedna z největších výzev, která nyní cestování čeká, je klimatická krize,“ uvedl v rozhovoru redaktor Radia Wave a filmový publicista Radiožurnálu.

Vítězem fotografické sekce se stal Marek Velechovský s fotografií Čekání na odjezd vlaku. „Snímek dokonale splňuje téma cestovatelské fotografické soutěže, a to obrazově zachytit cizí kraje, jejich obyvatele, nálady a pocity,“ vysvětlila pohnutky porotců členka poroty Veronika Souralová.

Jaký je nejstarší a nejvzácnější cestopis, který vlastní Národní knihovna v Praze? A proč nebyl příběh Hanzelky a Zikmunda ještě nikým zfilmován? Poslechněte si záznam slavnostního večera ze Zrcadlové kaple.

Cenu Hanzelky a Zikmunda vyhlašuje Výbor pro udělování Ceny H+Z, který tvoří spoluautoři knihy Století Miroslava Zikmunda:

  • Petr Horký, filmař a režisér, autor stejnojmenného filmového dokumentu nominovaného na Českého lva,
  • Miroslav Náplava, dokumentarista, mimo jiné editor digestů knih H+Z,
  • Vladimír Kroc, rozhlasový moderátor, autor CD Život se rovná přesnému součtu náhod a alternativního komentáře k novým vydáním původních filmů H+Z.
autoři: Vladimír Kroc , opa | zdroj: Cena Hanzelky a Zikmunda za cestopis roku
Spustit audio

Související