Celý listopad poběží akce Den bez dluhů. Odborníci bezplatně poradí lidem ve finanční tísni

Celostátní projekt Den bez dluhů spustila společnost KRUK společně s Úřadem práce. „Pomáháme klientům vytvořit konkrétní plán, radíme kde omezit výdaje i kde sehnat další zdroj příjmů,“ popisuje ředitelka společnosti KRUK Jaroslava Palendalová.

Organizátoři očekávají, že kvůli neustále rostoucím výdajům domácností bude zájem o dluhové poradenství letos veliký. V minulých letech se do akce zapojily stovky lidí. Řešili třeba ztrátu práce a výpadek příjmů, nevýhodné půjčky nebo prodlení u splátek úvěrů.

Den bez dluhů

  1. KDY?
    Během celého listopadu 2022.
  2. KDE? 
    Na bezplatné lince 800 70 08 80 nebo přes kontaktní formulář na stránce www.nasedluhy.cz
  3. PROČ?
    Poradíte se o své obtížné finanční situaci s odborníkem na dluhy.
    Zjistíte zdarma, zda jsou proti Vám vedeny exekuce a případně jejich počet.
    Rozeberete plán, jak se krok za krokem dostanete ze dluhů.
  4. ZA KOLIK?
    Veškeré poradenství i výpis exekucí je ZDARMA.

„Mnoho lidí si neví rady, jak postupovat. Jak si vytvořit konkrétní plán, kde omezit výdaje, jak sehnat další zdroj příjmů nebo jak rozložit závazky na delší časové období,“ popisuje ředitelka společnosti KRUK Jaroslava Palendalová.

Čtěte také

Lidé například získají informace, na jakých položkách se dá měsíčně ušetřit. Některé poradny pomáhají také s hledáním práce anebo sestavují splátkový kalendář. Podle ředitele Poradny při finanční tísni Davida Smejkala lidí ve finanční nouzi přibývá.

„Za poslední rok se zvýšil počet klientů, se kterými se bavíme o jejich rodinném rozpočtu a hlavně o výdajích na energie. Situace se mění i v posledních měsících, kdy dochází u velké části klientů k ročnímu vyúčtování a ke změně záloh,“ vysvětluje Smejkal.

Průměrná výše dluhů se oproti loňsku podle společnosti KRUK zvedla o tisíce korun zhruba na 30 tisíc.

Akce Den bez dluhů začíná 1. 11. Zájemci se mohou obracet na bezplatnou telefonní linku 800 700 880 anebo poslat dotaz přes webové stránky nasedluhy.cz.

autoři: Petr Král , Andrea Kubová , agf
Spustit audio

Související