Celou domácnost ovládá pouhým hlasem. „Konečně si sama otevřu ventilačku,“ pochvaluje si Dita

28. říjen 2021

Kvůli nádoru v páteři nemůže 33letá Dita hýbat rukama ani nohama. Zůstal jí ale silný hlas, pomocí kterého teď doma otevírá dveře, okna nebo zapíná televizi.

Návštěva u Dity Horochovské začíná tradičně zazvoněním na zvonek u dveří do bytu. To, že dveře se otevřely samy a za nimi nikdo nestojí, už ale příliš tradiční neníDita je v invalidním vozíku u stolu v obývacím pokoji. Před sebou má notebook a mikrofon. „Do toho mikrofonu zadávám speciální povely, kterými komponenty ovládám,“ vysvětluje. 

Dita Horochovská ovládající svůj počítač pomocí hlasu

Hlas je to jediné, čím může Dita svou domácnost ovládat. Krátce po narození jí lékaři objevili nezhoubný nádor v krční páteři. Kvůli němu už nehýbe ani rukama. Pomoc potřebuje 24 hodin denně.

Úkonů za den je strašně moc. Takže když si s nějakou činností můžu pomoct sama, je to obrovská úleva pro člověka, co se o mě stará. Ve svých 33 letech konečně můžu sama otevřít ventilačku nebo zatáhnout roletu, což je skvělý pocit.“

Vývoj podle požadavků

Když chce Dita třeba vyvětrat, stačí říct ta správná slova: „Probuď se, domácnost, obývák, ventilačka.“ Její pokyny přebírá program v počítači, který se jmenuje MyVoice. Vyvinuli ho na Technické univerzitě v Liberci, původně na řízení strojů.

Nejdřív pomocí programu Dita ovládala jen počítač. Postupně ale zakladatelka spolku Silou hlasu začala řešit, jak ho využít i v domácnosti. Pomohli jí v tom brněnští vývojáři, jedním z nich je Ondřej Žilka.

Čtěte také

Začali jsme jednodušše, totiž se světly,“ popisuje. „Protože to je jenom vypínač, zapnuto, vypnuto. Následně jsme přidali rolety, následně vstupní dveře a otevírače oken, aby si Dita mohla vyvětrat. Šli jsme postupně podle požadavků.“

Hlasem dnes Dita může ovládat všechna zařízení, která se dají ovládat elektronicky. Vývojáři momentálně mají ve vývoji ovládání polohovatelných postelí a pokračují v dalším vývoji. Systém funguje, i když vypadne internet. Vývojáři ho každému můžou sestavit podle vlastních potřeb.

Nízká cena

Vývojáři se snažili celý systém navrhnout tak, aby nebyl pro handicapované lidi moc drahý. „Systémy nějakého měření a regulace a ovládání tady s námi jsou už dlouho, ale jsou finančně dražší. Takže my jsme se rozhodli jít cestou využití běžně dostupných věcí. Ať už jsou to zařízení z IKEA nebo z ostatních obchodů. A na těch systém poskládat tak, aby byl běžně dostupný i lidem a nemuseli na tom finančně vykrvácet.“

autoři: Marie Veselá , als
Spustit audio

Související

  • Kvadruplegik Ian díky implantátu v mozku opět hýbe rukou. Hraje i na kytaru

    Lidé, kteří ochrnuli po celém těle, mají zase o něco větší naději, že se jednou budou moci opět hýbat. Může za to zařízení, které pomocí mozkového implantátu pomohlo vůbec poprvé člověku s celkovým ochrnutím těla opět pohnout rukou. Výzkumný lékařský tým ze státní univerzity v Ohiu vyvinul techniku nervového bypassu, díky které se jim u ochrnutého pacienta podařilo opět přenést povel z mozku do svalů.