Celoplošná karanténa u nás nehrozí. Nákupní hodiny pro seniory se ale vrátit můžou, tvrdí Prymula

Od pondělí začne v České republice opět platit nouzový stav. Ten má mnoho lidí spojen s celoplošnou karanténou a zavíráním škol a obchodů. Hrozí něco podobného v příštích týdnech? „Myslím si, že křivku budeme schopni oploštit. Nouzový stav neznamená, že budeme mít dramatická opatření, ale dává nám rámec, aby bylo možné některá přijmout,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Roman Prymula (za hnutí ANO).

Od pondělí Ministerstvo zdravotnictví omezí volnočasové aktivity – tedy hromadné akce, restaurace, hospody a také školy. Opatření vyvolala řadu komentářů, na sociálních sítích se šíří vtipy, ale i otázky, proč je možné jít do kina a na fotbal ne.

„Vycházeli jsme z dat chytré karantény, ale nejen z nich. To opatření není namířené proti tomu, aby lidé byli v hledišti, ale proti tomu, že potom jdou oslavovat vítězství a to už je o něčem jiném,“ říká ministr zdravotnictví ve speciálním vysílání Radiožurnálu.

Čtěte také

Zakázány budou i koncerty se zpěvem, opery a muzikály, ale činohra se v divadlech může hrát dál. „Byla snaha udržet kulturní aktivity, ale jen ty, kde nemáme záznamy o tom, že by tam došlo k šíření. U divadel ty záznamy nejsou, u opery a zpěvu je máme, takže to byl ten důvod.“

Omezena bude také výuka tělocviku. Provoz sportovních zařízeních ale opatření zakazovat nebude. „Mohou fungovat, ale je tam ta limitace přes hromadné akce, takže člověk může jít třeba do bazénu, ale měl by tam být jako single individuum a může tam přijít maximálně skupina 10 osob, jinak to omezeno není,“ popisuje Roman Prymula (za hnutí ANO).

Jsou registrace v restauracích nesmysl?

Velkým tématem posledních 24 hodin je otázka, jestli se návštěvníci restaurací budou muset registrovat. Ministr zdravotnictví ve čtvrtek při interpelacích v Poslanecké sněmovně říkal, že na takovém opatření pracuje, ale premiér Andrej Babiš (za hnutí ANO) večer v televizní debatě tvrdil, že je to nesmysl.

Čtěte také

„Taková opatření jsou v několik zemích světa, které sledujeme. Má význam v tom, že nemusíme zavírat restaurační zařízení a v podstatě se tam sbírají jenom bezprostřední kontakty,“ vysvětluje ministr Prymula.

Podobná opatření se podle něj začnou realizovat, pokud se nepodaří reprodukční číslo srazit pod 1,0. „Budeme v nějakém horizontu uvažovat, která opatření zapínat. Příští týden se je pokusím specifikovat, aby tady byl plán a nikdo nebyl překvapen. Nechceme zavírat restaurace ani supermarkety, takže to budou režimová opatření.“

Kdy se začnou používat nové testy ze slin? Jak se daří trasovat kontakty nakažených? Kdy budeme mít dostatečnou testovací kapacitu? A jak zvýšené počty nakažených zvládají nemocnice? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , vla
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.