Celníci zadrželi na pražském letišti pašeráka s 15 kusy sloních klů

25. červenec 2014

Pašeráka slonoviny odhalili celníci na letišti Václava Havla v Praze. 25letý cizinec, který cestoval do Soulu, měl v zavazadle 15 kusů sloních klů, které dohromady vážily zhruba 24 kilo.

Kly přísně chráněných slonů afrických celníci objevili při běžné kontrole zavazadel pomocí rentgenu.

Klů bylo celkem 15, kusy byly různě velké, nařezané a byly jednotlivě zabalené v dárkovém papíru.

Pašeráci by na asijském trhu vydělali v přepočtu více než 730 tisíc korun, na čínském dokonce dvojnásobek.

Policie cizince zadržela a vyslechla. Pokud ho soud uzná vinným, může jít do vězení až na tři roky.

Letos je to už třetí případ pašování slonoviny v Česku. „První byl koncem ledna, kdy se cizinec snažil do Asie převézt sloní kly o váze asi 33 kilogramy."

„Druhý případ byl v půlce června, kdy směřovalo 35 kilogramů slonoviny opět do Asie,“ řekla Českému rozhlasu Jana Rambousková z České inspekce životního prostředí. Česko v tomto ohledu funguje jako tranzitní země.

Celníci takovou frekvenci pašování sloních klů nepamatují, připisují to poptávce, která je podle nich nejvyšší právě v jihovýchodní Asii, kam pašeráci pokaždé mířili.

Slonovina je velmi vzácný materiál, používá se na výrobu nejrůznějších luxusních předmětů. Kromě sloních klů celníci na pražském letišti odhalili už také nosorožčí rohy, tygří kosti, zuby, nebo například kůže z hrocha.

Zabavené kly se podle Jany Rambouskové stávají majetkem státu. „O jejich dalším osudu bude rozhodovat ministerstvo životního prostředí. Exempláře se obvykle stávají vědeckou či učební pomůckou, případně jsou předány do muzea k výstavám.“

autoři: kvm , rok
Spustit audio