Čelisti: Hlazení gaviálů s páskou na očích a starý Bruce Willis v blázinci

17. leden 2019

Trojice Aleš, Kamil a Vítek se v Čelistech podívá na film Kursk, popovídá si o tom, na kolik let vypadá Sandra Bullock, na kolik let vypadá Trevante Rhodes a proč je vlastně Susanne Bier tak slavná. Na závěr vyjmenují své oblíbené a neoblíbené filmy M. Nighta Shyamalana a proberou jeho poslední kousek ze série snímků s přídavným jménem v názvu – Skleněný.

„Moje pivo to není,“ říká Vítek o Susanne Bier. Kamil Fila ani neví, proč je tak slavná. „Je to divácky dobře trefený populismus, který tu akademika, tu diváka nadchne,“ vysvětluje Kamilovi slávu režisérky Aleš. Její nový snímek Bird Box z produkce Netflixu byl přijat vlažně, americká kritika jej rozcupovala. Film je rozprostřen od dramatu přes sci-fi s hororovými prvky, což však podle Aleše Bier ustála. „Je tam spoustu motivů, které svádí k parodiím, ty se vyrojily kolem Vánoc. Je to ale nejúspěšnější film Netflixu, pustilo si jej 45 a více milionů uživatelů služby. Před Vánoci jsme mohli vidět plno memů. Na poměry Susanne Bier je to obstojně zrežírovaná žánrová podívaná. Nemůžu říct, že by mě iritovala nebo že bych měl pocit, že si ze mě někdo dělá legraci,“ říká Vítek.

Uživatelé sociálních sítí například podstupují Bird Box Challange, kdy se zavázanýma očima například hladí krokodýly. „To jsme chtěli udělat ve studiu taky, ale žádné jsme nesehnali. Jen gaviály,“ dává k lepšímu Aleš. „Má to ten virální potenciál. Zároveň mě baví, jak jsou lidé vždycky překvapení, že Sandra Bullock ještě žije a vypadá docela k světu,“ říká Kamil. Všichni tři ocenili herce Trevante Rhodese. „Má v sobě něco dojemného a pracuje s tím velmi úsporně,“ říká Aleš. Kamil pak navrhuje, aby byl v Black Pantherovi 2. „Je to klasicky netflixový film, v pravou chvíli přijde dronový záběr, oslnivý velký celek. Mně vždycky Bier přišla nějak nešikovná, jako kdyby zakopávala o směsici civilismu a patosu. Tentokrát jsem se nenudil, film příjemně teče,“ uzavírá Vítek.

Kamil s Alešem se pak podívali na film Skleněný M. Nighta Shyamalana. „Přišel kdysi s velmi neakčním pojetím thrilleru. Vyráchání se v hloubce smutku, dešti a slzách. Vždy točí ve svém rodném městě, kde je vše šedivé a nahnědlé, o mužích, kteří cítí, že jim ubývá síla,“ říká Kamil o Shyamalanovi. Aleš má z jeho tvorby docela rád film Znamení. Kamilovi nevadí film, akorát se mu na konci nelíbí ta baseballová pálka. „Já mám zase rád Vesnici. Ta pracuje s mytologií a americkou historií, touhou po utopii. Postavy jsou izolované, žijí v minulosti, nechápou moderní svět,“ říká Kamil.

Kursk: Námořníci na ponorce bojují o čas a Thomas Vinterberg o záživnější film

Z filmu Kursk

Filmy na motivy skutečných událostí lákají – ty, které vychází z doby, kterou si sami pamatujeme, o to víc. Thomas Vinterberg se teď ve své nákladné produkci obrací za pomoci hvězdného obsazení i renomovaného štábu k tragédii ruské jaderné ponorky Kursk. Podařilo se mu ze dna Barentsova moře vytáhnout víc než jen zjevné emoce a klišé katastrofických filmů?

Shyamalan má podle obou nenápadný smysl pro humor. V jeho tvorbě jsou občas tak šílené situace, kdy člověk neví, jestli je to humor nebo ne. „Můj nejoblíbenější film je The Visit. Je to skvělá kombinace hororu a černé komedie. Spousta nápadů, okázalé vtipy, věci trefené přesně na hlavu. Kdyby měl do smrti točit takto neokázalé filmy, tak bych se vůbec nedivil,“ říká Aleš. Skleněný spojuje světy filmů Vyvolený a Rozpolcený. „Bruce Willis je zde o devatenáct let starší, je neustále sledován, bojí se, že bude chycen přes internet. Pak ramenem narazí do Rozpolceného, proběhne epický souboj a dostanou se do blázince. Na psychiatrii je zavřen taky padouch Samuel L. Jackson,“ vysvětluje Kamil. „Je to pomalejší a dutější než Vyvolený. Odehrává se to v zásadě ve dvou barácích. Vyvoleného můžete chápat a číst jako realistické drama, nebo si můžete říct, že je to realistická verze komiksu. Ve Skleněném jsou ty twisty prostě bizár. Film budí úsměv, dokonce i u skalních fanoušků, se kterými jsem se na to koukal,“ říká Kamil.

Recenzi filmu Kursk a jaké mají pánové další oblíbené filmy od M. Nighta Shyamalana, si poslechněte v audiu.

Spustit audio