Celiakie může vést k cukrovce i potratům. Jediné řešení je celoživotní dieta, radí gastroenterolog Milan Lukáš

26. únor 2018

Celiaků v Česku přibývá. Podle nejnovějších statistik touto nemocí trpí každé čtyřicáté dítě. „A nárůst se netýká jen dětí,“ upozorňuje gastroenterolog Milan Lukáš.

Celiakií dnes trpí přibližně sto tisíc Čechů. Jen pětina z nich ale o své nemoci ví. Důvod? Jednoduchý. „Tato nemoc má mnoho projevů, například u žen ve středním věku to může být osteoporóza, bývají to ale i opakované potraty,“ popisuje gastroenterolog.

U celiakie víc než u jiných chorob platí, že za ni z významné časti může genetika. „Ne všichni s genetickou dispozicí k celiakii ji ale musí mít. Druhou komponentou totiž je vystavování se glutenu, tedy lepku – konkrétně pšeničné, ječné nebo žitné mouce. Obvykle také hraje roli faktor zevního prostředí, který nemoc spustí.“

Tímto „spouštěčem“ pak může být leccos: od těžké infekce po stres.

Celiakie, to nejsou jen trávicí problémy

Celiakie přitom může mít na tělo člověka řadu nepříjemných dopadů. A za všechno prý „může“ tenké střevo.

pečivo

Při celiakii je totiž jeho sliznice atrofická a není schopná zajistit vstřebávání základních živin. „Sliznice tenkého střeva zároveň představuje rozhraní mezi vnitřním prostředím člověk, kde je mohutný imunitní systém, a mezi vnějším prostředím. Je-li postižená, sliznice se zužuje a její schopnost bariérové funkce výrazně klesá,“ popisuje lékař.

Právě to je důvodem, proč jde celiakie často ruku v ruce s dalšími autoimunitními onemocněními: od diabetu prvního typu přes chronické záněty štítné žlázy až po roztroušenou sklerózu nebo revma. „Pomůže absolutní bezlepková dieta, navíc deloživotní. Léky se celiakie zatím léčit nedá,“ radí Milan Lukáš.

autor: als
Spustit audio