Čekáme na stanovisko čínské strany, Jie Ťien-ming je nadále prezidentův poradce, říká Jiří Ovčáček

Šéf čínské ivestiční skupiny CEFC Jie Ťien-ming je v tuto chvíli nadále poradcem prezidenta Miloše Zemana. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to potvrzuje mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, který zároveň dodává, že Hrad čeká na vyjasnění celé situace. „Zprávy jsou rozporuplné, abychom mohli postupovat, potřebujeme oficiální stanovisko čínské strany. To v tuto chvíli nemáme,“ říká Ovčáček.

Připomíná také, že v případě čínského poradce jde o symbolickou rovinu, o honorární funkci, která měla vyjádřit symboliku nové etapy česko-čínských vztahů. „Až budeme mít oficiální stanovisko čínské strany, budeme v tom případě konat,“ dodává.

Je také podle něj potřeba počkat, zda se potvrdí zadržení šéfa CEFC, v té souvislosti se snaží uplatňovat princip presumpci neviny. „V tomto případě není možné vycházet z informací médií,“ zdůrazňuje s tím, že pro rozhodnutí je nutné mít stanovisko čínské strany. „Budeme ho intenzivně zjišťovat,“ říká.


Pan prezident bude v ekonomické politice pokračovat, i přes různá úskalí, ne vždy se všechno může podařit.Jiří Ovčáček

Se společností CEFC má obchodní vztah například banka J&T. Ta žádá co nejrychlejší vyvrácení spekulací, jinak nepřipustí majetkový vstup do své banky. Na to Ovčáček namítá, že jde o vztahy dvou komerčních subjektů. „Není to opravdu věc Pražského hradu,“ vyzdvihuje.

Ohledně investic společnosti CEFC nechce Ovčáček nic hodnotit. „Pan prezident bude velmi rád, pokud tyto investice nebudou zmařeny, a bude ho rmoutit, pokud se tak stane a zmařeny budou. Ale to neznamená, že nebudeme dál pokračovat v intenzifikaci česko-čínských vztahů na ekonomické bázi,“ uzavírá.

autoři: prh , mba
Spustit audio