Čeká nás těžká skupina, vědí před vstupem do LM volejbalisté Jihostroje

23. říjen 2013

Do volejbalové Ligy mistrů vstoupí zítra druhý český tým. Po mistrovské Ostravě, která včera prohrála s řeckým Olympiakosem Pireus 1:3 na sety, si elitní soutěž zahrají také České Budějovice. Jihostroj nastoupí v černohorské Budvě.

„Chceme se srovnávat s nejlepšími evropskými týmy. Věřím, že omlazení přinese dravost a jednotnost v přístupu k zápasu, to by měl být nový směr, kterým by klub měl jít, vrátit se k pokorné poctivé práci každého, jít na maximální úroveň a pak vyhrávat,“ uvažuje prezident Jihostroje České Budějovice Jan Diviš.

Český vicemistr ale má v Lize mistrů pořádně těžkou skupinu. Narazí v ní na Rzeszov z Polska, na Paris Volley z Francie a teď ve čtvrtek na Budvu z Černé Hory, tedy na soupeře, se kterým v loňské sezoně dokázal doma vyhrát a venku vydolovat bod. To by byl scénář, který by se blokaři Radku Machovi docela zamlouval.

„Měl by to být soupeř k překonání. Co víme, mančaft se oproti loňsku moc nezměnil. Měli bychom se pokusit přivézt nějaký bod.“

Nezměnil se sice moc, ale přece. Budva nakoupila italského nahrávače a v přípravě vyhrála dva turnaje v Novim Sadu. Je to ostatním soupeřům hozená rukavice. Jihočeši se připravovali pěkně od podlahy. Trenér Jan Svoboda ale tuší, že celkový postupová matematika moc variant nenabízí.

„Na postup ze skupiny je potřeba sedm osm bodů, což jsou dvě vítězství 3:0, a ještě získat nějaké body navíc, a to si myslím, že v letošní skupině nezískáme.“

Proč Jihočeši uvažují tímto směrem ještě před prvním zápasem? Protože jako realisté znají sílu soupeřů. Vyprávět by mohl Stanislav Pochop, nedávno ještě kapitán reprezentace, loni asistent trenéra a letos dokonce manažer Českých Budějovic.

„Rzeszov je velice kvalitní tým, Paříž chce hrát kvalitní roli v Lize mistrů, chce postoupit ze skupiny. Budva je pak tým, se kterým bychom se měli poprat o třetí místo a případný postup.“

autoři: kaj , tej
Spustit audio