Čechů ohrožených chudobou přibývá. V evropském měřítku si ale země vede dobře

7. říjen 2014

Zhruba 1,5 milionu Čechů ohrožuje podle oficiálních údajů chudoba. Téměř 900 tisíc z nich nemá trvalé zaměstnání, dostatečný příjem a chybí jim základní materiální zajištění. Další statisíce Čechů se drží jen těsně nad hranicí bídy. I tak ale Česko patří mezi evropské země s nejnižší mírou chudoby.

Chudoba trápí podle statistiků každého, jehož měsíční příjem nepřesahuje 9683 korun. Mezi ohrožené skupiny patří zejména samoživitelky, senioři nebo dlouhodobě nezaměstnaní.

Těsně nad hranicí bídy pak žije více než 600 tisíc Čechů. Nemají auto ani pračku a každý měsíc bojují s tím, kde vzít peníze na nájem.

„Mají ztížené podmínky k tomu, aby mohli fungovat. Nemohou třeba chodit na fotbal, nemohou chodit do divadla, nemůžou si dovolit jet na dovolenou. Samozřejmě že jejich část také nemá střechu nad hlavou,“ vysvětluje předsedkyně Evropské sítě proti chudobě Milena Černá.

Přesto si Česko stojí v evropském srovnání velmi dobře.

„Česká republika je zemí, kde je vůbec nejnižší riziko příjmové chudoby v celé Evropě. Až za Českou republikou jsou takové země, jako například Dánsko nebo Nizozemsko,“ upozorňuje Drahomíra Dubská z Českého statistického úřadu.

Zatímco v Česku je chudý každý desátý, třeba v Rumunsku jde už o každého čtvrtého. Nejhůře jsou na tom v Bulharsku, kde je chudobou ohrožena skoro polovina domácností.

Situace se ovšem v posledních letech zhoršuje u takzvaně pracujících chudých. Jsou to lidé, kteří pracují na plný úvazek, a přesto žijí pod hranicí chudoby. Podle odhadů se problém týká už skoro pěti procent Čechů.

Nízká finanční gramotnost

Hlavním důvodem je podle Mileny Černé nízká úroveň vzdělanosti: „U nás je jenom 10 procent lidí, kteří mají vysokoškolské vzdělání. Jak se rozvíjejí technologie a jsou stále větší požadavky na informace, tak je velké procento lidí, kteří toho stupně nedosahují, a tudíž propadají v sociální síti.“

Češi navíc pokulhávají i v takzvané finanční gramotnosti. Šest rodin z deseti si například nevede domácí rozpočet a neplánuje výdaje. Lidé, kteří nevycházejí s penězi, pak často řeší problém půjčkou a nezřídka končí v dluhové pasti.

„To, proč jsou rodiny chudé, je dané vysokou zadlužeností v České republice a systémem vymáhání. Velké procento rodin si půjčuje na uspokojení základních potřeb – jídlo, nájem, léky,“ dodává Jan Černý z organizace Člověk v tísni.

Nejvíce rodin ohrožených chudobou žije v pohraničí. Špatná situace je zejména v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

Rezervy v aktivní politice zaměstnanosti

„Hlavním problémem České republiky je, že naše politika - co se týče zaměstnanosti - je příliš pasivní a snaží se o nějakou represi, místo toho, aby hledala aktivizační postupy,“ upozornil Tomáš Tožička ze sdružení Česko proti chudobě.

Mezi takové postupy zařadil zejména motivační vzdělávání. „Návrat a zlepšení aktivní politiky zaměstnanosti se v jiných zemích prosadilo jako dobré řešení.“

Podstata bezdomovectví podle něho spočívá hlavně ve špatné dostupnosti bydlení.

„Je třeba hledat proveditelné formy dostupného bydlení na jedné straně a na druhé straně v extrémních situacích, kdy už lidé na ulici jsou nebo na hraně, je třeba hledat programy, jak tyto lidi zabezpečit,“ zdůraznil Tomáš Tožička.

autoři: mkp , Dominika Bártová , Eliška Malínská , zus
Spustit audio