Čečenci drží násilím stovky návštěvníků moskevského divadla

24. říjen 2002

V děsivé drama se proměnilo představení populárního ruského muzikálu Nord-Ost v Moskvě. Do kulturního domu vtrhlo zhruba 40 až 50 maskovaných Čečenců a zajalo podle odhadů na 600 až tisíc diváků. Požadavky únosců jsou jasné: chtějí zastavit válku v Čečensku. Teroristé už propustili kolem 170 lidí - především Gruzince, muslimy a cizince, část dětí a těhotné ženy. Několik lidí odvezly sanitní vozy. Nešlo prý ale o zranění střelnými zbraněmi, ale o srdeční a psychické potíže. Podle nejnovějších informací agentury Reuters, zaslechl její zpravodaj, který je nedaleko moskveského divadla, střelbu. Vycházela prý z ředitelny. Zatím ale není jasné, zda stříleli Čečenci nebo už ruské ozbrojené síly začaly osvobozovat rukojmí.

Přibližně 20 ozbrojenců je údajně kavkazského původu. Oznámila to agentura Interfax, kterou kontaktoval její redaktor přítomný v divadle. Pachatelé mají samopaly, ze kterých stříleli do vzduchu. Blíže neurčený počet diváků zůstává v divadle, odejít mohli jen muslimové a děti. Do potvrdila také televizní stanice BBC, podle které jsou muži ochotní za svou věc i zemřít. Blíže neurčený počet diváků zůstává v divadle, odejít mohli jen muslimové a děti.

K útoku ozbrojenců došlo během představení populárního ruského muzikálu. V sálu se nacházelo několik stovek lidí, podle některých zdrojů se rukojmími stalo asi tisíc osob. Jde o diváky a zaměstnace divadla. Ozbrojenci pzději propustili asi 20 dětí. Jedno z propuštěných dětí uvedlo, že útočníci, kteří stříleli do vzduchu, se představili jako Čečenci, kteří žádají odchod ruských jednotek z Čečenska. Ozbrojenci, mezi kterými jsou i ženy, mají na těle výbušniny.

Samotní čečenští povstalci se prostřednictvím své internetové stránky přihlásili k útoku. Zorganizoval ho údajně polní velitel Barajev, který stojí v čele oddílu mudžahedínů odhodlaných zemřít.

Kulturní dům je obklíčený několika oddíly policie, vozidly hasičů, nákladními auty s vojáky a příslušníky protiteroristických oddílů, útočníci ale varovali, že pokud dojde k útoku policie, vyhodí divadlo do povětří.

autoři: ark , jim
Spustit audio