Část obviněných, kteří si nelegálně koupili řidičský průkaz, se možná vyhne trestu

24. leden 2014

Obvinění, kteří se přiznali k nelegálnímu nákupu řidičského průkazu, se možná vyhnou trestu. Celá kauza podvodů s doklady brzy zamíří k soudu, mezi 98 obviněnými jsou provozovatelé autoškol, zkušební komisař a desítky lidí, kteří si řidičský průkaz koupili.

„U těch obviněných je šance, že se vyhnou nějakému rozsudku, protože může dojít k podmíněnému zastavení stíhání, případně i nějakému zkrácenému rozhodnutí,“ vysvětlil chebský státní zástupce Viktor Böhm.

U méně závažných trestných činů se přiznání pachatele a náhrada škody bere jako polehčující okolnost. Soudce v důsledku toho může rozhodnout o podmíněném zastavení trestního stíhání.

Podle advokáta Václava Lásky je to běžná praxe. „Technicky to znamená, že státní zástupce nebo soudce podmíněně trestní stíhání zastaví a určí nějakou zkušební lhůtu v od půl roku do dvou let,“ vysvětluje Láska.

Pokud se obviněný během této doby nedopustí žádného přestupku, trestní stíhání se definitivně zastaví. Obviněný nebude mít žádný záznam v trestním rejstříku.

Kolika lidí se tato polehčující okolnost bude týkat, policie ani státní zástupce zatím nechtějí komentovat. Podle Českého rozhlasu jsou mezi nimi i herci Jan Dolanský a David Matásek, kteří údajně měli koupit doklady na silné motorky.

Aféra je spojená s celkem čtyřmi autoškolami z Mariánských Lázní, Chebska a Prahy. Organizovanou skupinu odkryla díky odposlechům karlovarská policie. Zjistila, že tyto autoškoly prodávaly řidičáky lidem po celém Česku.

Motorkáři v kožených bundách

Někteří přitom do autoškoly vůbec nechodili a řidičský průkaz si nechali poslat poštou. Ti ovšem museli zaplatit víc než ti, kterým obžalovaní radili při testu.

Podle žalobce Böhma bude obžaloba k soudu podána během několika dní.

„Přípravné řízení skončilo, spis je ve fázi vypracovávání obžaloby, která bude podána k okresnímu soudu v Chebu,“ dodal Böhm

autoři: jbe , mch
Spustit audio