Cameron bude o slibu Skotům přesvědčovat spolustraníky

22. září 2014

Britský premiér David Cameron si na dnešek do své rezidence v Chequers pozval nejhlasitější odpůrce svého plánu z řad konzervativních poslanců. Těm se hlavně nelíbí, že s nimi premiér písemně daný slib Skotům předem nekonzultoval.

Slib větších pravomocí Skotsku dala vláda v posledních dnech před konáním referenda, ve kterém více než polovina lidí hlasovala pro setrvání Skotska ve Velké Británii.

Ke slibu už se vyjádřil předseda labouristů Ed Miliband. „Dodržíme ten slib bez jakýchkoli kdyby a ale," uvedl Miliband na BBC s tím, že věří, že slib dodrží i David Cameron.

Odstupující skotský první ministr Alex Salmond už obvinil Londýn z toho, že Skoty oklamal. Kritizuje průtahy při schvalování pravomocí.

„Lidé, kteří jsou zklamaní a rozzlobení, lidé, kteří začínají tušit, že mohli být podvedeni, to jsou ti, kteří volili proti samostatnosti. Mnozí tak hlasovali, protože věřili slibům a závazkům Westminsteru,“ řekl Salmond.

V samotném Skotsku podepsalo už 70 tisíc lidí petici za přezkoumání údajně zmanipulovaného referenda. Nacionalistické Skotské národní straně pak za tři dny přibylo osm tisíc nových členů.

Výsledek referenda o nezávislosti Skotska
autoři: Jiří Hošek , kov ,
Spustit audio