Cambridge versus Oxford. Do slavného zápolení poprvé zasáhne i Čech

Milióny lidí přikovaných u televizních obrazovek po celém světě a zhruba čtvrt miliónu diváků na březích Temže. Takový zájem každoročně poutá nejslavnější veslařský závod světa, ve kterém spolu už od roku 1829 soupeří osmiveslice univerzit Oxford a Cambridge. Druhá jmenovaná škola bude dnes, tedy v neděli odpoledne, obhajovat v Londýně loňské prvenství. A poprvé v historii se v závodě s jednoduchým názvem The Boat Race představí taky český veslař.

Závod osmiveslic nemá vždy hladký průběh. Loni Boat Race zastavil výtržník, který skočil do Temže a zkřížil lodím plavební dráhu. Celkem šestkrát už se také „podařilo“ loď potopit – naposledy posádce Cambridge v roce 1978.

„Máme v lodi elektrické pumpy. Když jsou vlny a do lodi se dostane voda, pumpa ji odčerpá. Loď je navržena tak, že se nikdy nepotopí, nikdy neklesne na dno. Může se však ponořit tak, že není vidět,“ popisuje první Čech, který se slavného závodu zúčastní.

Čtěte také

Milan Bruncvík, dvojnásobný účastník olympijských her, absolvent ČVUT a teď student cambridgeské koleje Peterhouse, tedy opravdu „na dně“ není. Že coby první Čech usedne v legendárním závodě do jedné z lodí, je veliká pocta.

Tím spíš, že k tomu dostat se na Boat Race nestačí být jen skvělý sportovec. „Řadím to hodně vysoko. Nejde jen o sportovní, ale i o akademický výkon,“ uvažuje.

Loděnice na břehu Temže v Putney

Závod přímo na březích sleduje 200 tisíc lidí

Obě univerzity pečlivě hlídají, aby nikdo nešvindloval a byl řádným studentem nejen před závodem, ale taky po něm. Němce Thorstena Englemana, který opustil Cambridge po vítězném závodě v roce 2007, jeho vlastní škola zbavila vítězných poct.

„Loni jsme v posádce první osmy měli třeba kluky, kteří začali veslovat až na Cambridge,“ upozorňuje kouč cambridgeských Light Blues, tedy světle modrých, Steve Trapmore, který v roce 2000 vyhrál s britskou osmiveslicí olympiádu v Sydney.

„Ano, je to takový mix různých typů veslařů a to je na tom vzrušující. Tohle je taky hlavní součást mé práce: udělat z různorodé skupiny co do zkušeností a dovedností jeden tým,“ dodává. Mimochodem medailisty z londýnské olympiády mají letos ve svém středu Cambridge i Oxford.

„Závod je hodně sledovaný. Na březích je 200 tisíc lidí. Jde o univerzitní veslování a od toho, co se jezdí na mistrovství světa nebo na olympiádě, se zkrátka liší,“ uvažuje Ondřej Synek. Ten si to spolu s českou reprezentační osmou „rozdal“ proti týmu Cambridge na Temži ve dvou ostrých trénincích.

Jako druhá rodina

To už vstupujeme do nádherného domu v jižním Londýně, kde členové první osmiveslice Cambridge našli už potřetí před slavným závodem pohodlný azyl. Poskytl jim ho čtyřnásobný vítěz Boat Race a medailista z olympiády Chris Baillieu.

Veslaři obědvají

„Snažíme se, aby atmosféra byla uvolněná, aby se tu kluci cítili jako doma. Jsme pro ně druhá rodina. Moje žena je rodinný typ, náš syn Edward, který veslařům vaří, je v jejich věku. Máme psy, kočky, prostě maximální pohoda, žádné napětí. Hoši využívají velkou část našeho domu. Chtělo by to tedy trochu víc místa pro deset dvoumetrových chlapů,“ směje se Chris, který dlouhá léta komentoval veslování pro BBC.

„Za svou kolej jsem sice ještě nezávodil, přesto tu všichni vědí, kdo jsem,“ říká Milan Bruncvík. Po slavném závodě ho čeká návrat na souš, a tedy ke studiu udržitelného rozvoje ve stavebnictví, které si na Cambridge s pomocí sponzorů platí sám.

Veslař Milan Bruncvík se při svém prvním startu ve slavném závodu na Temži vítězství nedočkal. Osma jeho Cambridge podlehla rivalům z Oxfordu.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio