Bývalý vycpaný medvěd a muž z kamene se snaží vysedět vejce v pařížské galerii

31. březen 2017

Francouzský umělec, který dříve strávil třináct dnů ve vycpaném medvědovi, přišel s dalším nápadem. Abraham Poincheval se nechal zavřít do jakéhosi inkubátoru v jedné z pařížských galerií, protože se rozhodl, že bude několik týdnů zahřívat vlastním tělem vejce, z nichž by se měla vylíhnout kuřata. "Vlastně se stanu kuřetem," říká performer.

Umělec se nechal zavřít do skleněné krychle o velikosti dvakrát dva metry v pařížské galerii Palais de Tokyo, sedí na židli a pod ním je nádoba s desítkou vajec. Zahřívá je vlastním teplem a speciální dekou, kterou má přes sebe přehozenou.


V podobných experimentech jde o čas, jiný zážitek a snahu žít odlišným způsobem na Zemi. V tomto experimentu jde o jiný pohled na život. Možná, že lidé a zvířata jsou si blíž, než si myslíme.Kurátorka výstavy Adelaide Blancová

Poincheval má v kabince stravu i vodu. Chce jíst hlavně jídla, která mu prý zvýší teplotu, jako například zázvor. Na toaletu bude chodit do krabice, kterou má v prosklené vitríně. Za celý den bude mít celkově jen třicet minut, aby se občas postavil, protáhl a najedl se.

S novým projektem Abraham Poincheval přichází necelý měsíc po představení "Pierre" (kámen), při němž se nechal zavřít do vápencového kamene, který mu byl opracován přesně na míru. V dubnu 2014 pro změnu dva týdny žil ve vycpaném medvědovi v pařížském muzeu lovu a přírody. Jedl při tom žížaly a brouky, aby tak připodobnil stravu zvířete. Poincheval věří, že nejlepší pochopení vychází z naprostého ponoření se do děje, nikoliv sledování situací z dálky.

autor: bal | zdroj: ČTK
Spustit audio