Bývalý španělský král opouští zemi, je podezřelý z korupce. Není jasné, z čeho teď bude žít, píše El País

4. srpen 2020

Bývalý španělský král Juan Carlos opouští Španělsko, píše deník El País. V dopise králi Felipemu VI. napsal, že se tak rozhodl kvůli veřejným dopadům některých událostí ve svém soukromém životě a že nechce svému synovi ztěžovat jeho roli. Královský palác nepřiblížil, kde chce 82letý Juan Carlos žít. Podle El País byl někdejší monarcha v době zveřejnění dopisu už mimo Španělsko.

Juan Carlos se podle španělského paláce rozhodl pro odchod dobrovolně. V současnosti je vyšetřován kvůli podezření z korupce, připomíná El País. Aby však předešel spekulacím o tom, že se chce vyhnout spravedlnosti, vzkázal po svém právníkovi, že pokud bude třeba, bude vyšetřovatelům k dispozici.

Čtěte také

El País píše, že vzhledem k vývoji kauz kolem Juana Carlose není jeho krok překvapivý. I někteří vládní ministři prý naléhali na krále Felipeho, aby ve věci zakročil – ze strachu, že by skandál mohl ohrozit i důvěru ve španělské státní instituce.

Podle zdrojů španělského deníku je odchod Juana Carlose do ústraní mimo Španělsko výsledkem dohody mezi vládou a královskou rodinou.

List dodává, že Juan Carlos nepřijde kvůli svému odchodu ze Španělska o čestný titul krále, který mu rozhodnutím španělské vlády zůstal i po abdikaci v roce 2014. Samotný titul nicméně nepřináší svému nositeli žádná další privilegia.

El País se ale ptá, z čeho bude Juan Carlos žít? O apanáž přišel, a protože oficiálně zůstává členem královské rodiny, podléhá pravidlu, podle kterého nesmí přijímat dary od třetích stran neslučitelné s jeho postavením.

V italských vlacích se stále musí sedět s rozestupy

Zrušené vlakové spoje a na 8 tisíc propadlých jízdenek – i to je aktuální obrázek z prázdninové Itálie, o kterém píše deník La Stampa. Řada turistů, kteří chtěli využít rychlovlaky, se dostala do potíží.

Čtěte také

Železnice totiž prodávaly lístky tak, aby od soboty už zcela naplňovaly kapacitu svých souprav. Jenže vláda na rychlo rozhodla, že kvůli pandemii koronaviru mezi sebou lidé musí i nadále zachovávat nejméně metrové rozestupy.

To prakticky znamená, že každé druhé místo k sezené musí zůstat neobsazené. Komplikace kvůli tomu zaznamenaly státní i soukromí přepravci, píše La Stampa. Dotčeným zákazníkům se ale snaží vyjít vstříc a slibují, že pracují na co nejrychlejším odškodnění pro cestující, kterých se problém dotknul.

Které školy se otevřou dřív?

Americké školy se chystají na nový školní rok, zatímco učitelé v ulicích protestují proti jejich otevření kvůli pandemii nového typu koronaviru. List The New York Times píše, že v regionech, kde se epidemii podařilo dostat pod kontrolu, je zapotřebí otevřít školy hlavně pro nejmladší žáky. Starší studenti, zejména pak vysokoškoláci, by podle deníku až tak do lavic pospíchat nemuseli. Na rozdíl od nejmenších totiž lépe zvládají samostudium a online výuku.

Čtěte také

Jenže v reálu je to napříč Amerikou často přesně naopak. Aktuálně to vypadá, že do tříd se na mnoha místech vrátí jako první právě vysokoškolští studenti. Přitom s mladšími žáky musí doma zůstat dospělý. Mohla by na ně dohlédnout i chůva, ale tu si řada rodin nemůže dovolit. Vrátit do škol nejdříve ty nejmladší proto dává smysl i z ekonomického hlediska.

Jenže vysoké školy potřebují naplnit kampusy a koleje kvůli financím, které z toho plynou. Řada z nich je na školném závislá a právě taková zařízení jsou podle The New York Times na nejlepší cestě stát se novým ohniskem nákazy.

Celý přehled zahraničního tisku si můžete poslechnout na audiozáznamu.

Spustit audio