Bývalý jednatel Likérky Drak u soudu otočil a přiznal obchody s nelegálním lihem

26. říjen 2015

Pavel Čaniga dnes u Krajského soudu v Olomouci přiznal, že obchodoval s nezdaněným lihem. Bývalý jednatel Likérky Drak tak změnil svou výpověď z loňského května, kdy tvrdil, že s nelegálními obchody nemá nic společného. Zdůvodnil to tím, že v době, kdy vypovídal poprvé, nebyl trestně stíhán a chtěl se chránit.

Výslechy čtyř svědků dnes u olomouckého soudu pokračovalo hlavní líčení v kauze obchodů s nelegálním alkoholem. Ten prý pocházel od údajného šéfa lihové mafie Radka Březiny.

Senát předvolal svědky na základě žádosti žalobce. Ten si od jejich opakovaného výslechu sliboval zpřesnění informace o celkovém množství lihu, které Březina ve své společnosti Morávia-Chem vyráběl.

Všichni čtyři svědci jsou trestně stíháni kvůli tomu, že od Březiny líh údajně odebírali. Přiznali, že ve svých dřívějších výpovědích neříkali pravdu.

Čaniga se ke konkrétnímu objemu lihu odmítl vyjádřit, soudu jen sdělil, že spolu s Radkem Březinou vybudoval ve Chvalčově na Kroměřížsku tři obří podzemní nádrže na nezdaněný líh. Podrobně také popsal, komu tento líh prodával.

Organizačně s nimi prý vše zajišťoval Březinův bratr Tomáš. Podle Čanigy tak neplatí, že by hlavou celé organizace byl jen Radek Březina. Potvrdil to i další ze svědků Dominik Nagy.

Tomáš Březina prohlásil, že toto tvrzení chápe. Sám totiž získal status spolupracujícího obviněného, protože policii poskytl informace o činnosti celé organizované skupiny.

Hlavní líčení v kauze takzvané lihové mafie pokračovalo opakovaným výslechem svědků

K nepravdivým výpovědím se přiznali i další svědci – Dominik Nagy, bývalý jednatel společnosti Cyrano, který s Březinou také obchodoval s nezdaněným lihem, a Robert Sedlařík. Ten mluvil mimo jiné o takzvaných tajných, speciálně upravených telefonech, které mezi sebou hlavní aktéři používali.

Pokud strany nebudou požadovat další důkazy, chce dát předseda senátu Eduard Ondrášek prostor jednotlivým obhájcům a žalobci k závěrečným řečem a návrhům. Líčení je naplánováno na celý tento týden. Jestli v pátek padne rozsudek, ovšem zatím není jasné.

Čtěte také

Obžalováno je celkem osm lidí, všem hrozí mnohaleté tresty. Konkrétně Radka Březinu by soud mohl poslat za mříže až na 13 let. Skupina prý obchodovala s nezdaněným lihem od roku 1998 do roku 2013. Stát za tu dobu přišel o téměř sedm miliard korun.

autor: kra
Spustit audio