Bývalý hokejista Jiří Tlustý: Snad se Jágrovi podaří na Kladně najít supertalenty, jako byl on

20. duben 2022

Hostem Pavla Nečase ve sportovní talkshow Na place je bývalý hokejista Jiří Tlustý. Svou hokejovou kariéru začínal na Kladně, pak byl v 18 letech draftován do NHL. Hrál v klubech jako Toronto Maple Leafs, Carolina Hurricanes, New Jersey Devils nebo ve finském týmu Kärpät Oulu. V červnu roku 2018 ukončil kvůli zranění hokejovou kariéru. Ve kterém klubu se mu hrálo nejlépe? A jak vnímá současný český hokej? Poslechněte si celý rozhovor.

Hokejovou kariéru jsi začínal na Kladně, které vede dva nula v baráži…

Čtěte také

Rád se koukám na ty zápasy, jsem odchovanec Kladna, strašně rád se na Kladno vracím a sleduju tým. Je to něco, co se mnou bude asi nadosmrti. Přeji si, aby to dokázali a udrželi se. A dostavěli stadion, abychom se příští rok mohli chodit koukat na kladenské áčko do našeho malého stánku na Kladně, do toho našeho mrazáku. Uvidíme, jak velké opravy tam proběhly, jestli to trošku zateplili, nebo tam bude stejná zima, jako bývala. Ale těším se na to, protože ten zimák má atmosféru, je to mnohem lepší, než být v azylu v Chomutově. Samozřejmě, je to nádherná aréna, ale být na Kladně má ohromné kouzlo.

Čím to je, že Kladno vychovalo spoustu výborných hokejistů?

Asi nám dávali nějaký železo do vody, Poldovka asi v té době fungovala… Ale vážně, hrozně bychom si přáli, aby tam byli noví nástupci a Kladno mohlo vychovat další talenty. Juniorka nám sestoupila, což je strašně velký problém pro celou kladenskou mládež. Musí se dát jasný cíl – postoupit zpátky mezi elitu. Nemít juniory je obrovský problém, kór teď, kdy se nám nedaří vychovávat tolik talentů. Na Kladně, kde ta líheň byla, bychom potřebovali mít juniory v juniorské extralize a vychovat talenty jak pro český hokej, tak třeba pro zámořský.

Objevil ses na střídačce Kladna. Děláš asistenta trenéra?

To byl jenom záskok. Kladno začalo prohrávat. Jarda Jágr mě požádal, zda bych mohl přijít jako superviser, abych mu říkal, co hráči dělají, když on je nestačí sledovat. Když člověk hraje, tak se nemůže věnovat jednotlivým hráčům…

Je pravda, že celé Kladno na Jágrovi stojí? Snaží se udržet Rytíře v první lize, do toho má přestavbu stadionu. Asi to nemá jednoduché?

Je to persona. Lidé a hráči, všichni k němu vzhlíží, je mu přes padesát let a pořád na tom ledě jezdí, to je neskutečný. Má to určitě pro a proti, jeho osobní život asi utrpěl, ale je to prostě hokejová ikona. Když se podíváme na čísla, jak letos vyprodával zimní stadiony v okolních městech, tak Kladno bylo nejsledovanější tým v extralize, na jakékoliv televizi. Na Kladně jsme na něj hrdí, že mužstvo dává dohromady a snaží se o chod klubu. Bez něj by Kladno bylo ve velkých problémech a on to vzal na svoje záda. Co odešel z NHL, tak se snaží, aby to na Kladně rozkvétalo, doufejme, že se bude moc věnovat rozvoji mladých, celé mládeže, až skončí s hraním. Doufejme, že se mu povede najít supertalenty, jako byl třeba on.

Jaké byly začátky Jiřího Tlustého v NHL? Jak došlo ke zranění, kvůli kterému musel ukončit kariéru? Poslechněte si celý rozhovor.

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Pavel Nečas , prh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.