Bývalý egyptský prezident Mursí byl odsouzen k trestu smrti

16. květen 2015

Egyptský soud dnes vynesl trest smrti nad bývalým egyptským prezidentem Muhammadem Mursím. Spolu s desítkami dalších členů Muslimského bratrstva se podle obžaloby dopustil ozbrojeného útěku z vězení během revoluce v roce 2011. Mursímu údajně k útěku pomohly zahraniční islamistické organizace.

Egyptská bezpečnost už ráno zvýšila ostrahu před policejní akademií.

Právě v jejím komplexu soud vynesl verdikty ve dvou kauzách bývalého prezidenta Mursího a jeho spolupracovníků. Za ozbrojený útěk z vězení dostalo trest smrti celkem 106 členů Muslimského bratrstva.

Muhammad Mursí skutečně koncem ledna 2011 z vězení utekl. Podle jeho verze ale během bouřlivých událostí ostraha vězeňský komplex opustila. Soud naopak tvrdí, že útěk byl ozbrojený a organizovaný s pomocí islamistických skupin Hamás a Hizballáh. Při akci podle soudu zemřelo několik policistů.

Rozsudek smrti si dnes vyslechl také Chajrat Šátir, jeden z hlavních vůdců Muslimského bratrstva. Soud ho uznal vinným za poskytování citlivých státních informací cizím zemím a islamistickým organizacím.

Proti rozsudkům se mohou odsouzení odvolat. Tresty smrti také musí ještě schválit muftí republiky, tedy nejvyšší oficiální islámská autorita v zemi.

Trest smrti hrozil Mursímu i na závěr jiného procesu minulý měsíc. Soud ale nakonec poslal bývalého egyptského prezidenta na 20 let do vězení za podněcování k násilí při protivládních protestech v prosinci 2012.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan proti rozsudku smrti nad bývalým prezidentem Egypta Muhammadem Mursím ostře vystoupil. Erdogan se také ostře opřel do Spojených států a Evropské unie a obvinil je z pokrytectví:

„Proč mlčíte? Proč nic neuděláte? Uvalte na Egypt sankce. Používáte sankce jen kvůli svému prospěchu. Proč neuvalíte sankce na Egypt?“

autoři: jim , mac , ako | zdroj: ČTK
Spustit audio