Bývalý egyptský prezident Mubárak opustil po dvou letech vězení. Zamířil do nemocnice

22. srpen 2013

Egyptský exprezident Husní Mubárak je v káhirské vojenské nemocnici. Dnes odpoledne ho tam z věznice Tora dopravil vrtulník. Mubárakovo propuštění ve středu nařídil egyptský soud, který neshledal důvody pro další setrvávání bývalého státníka ve vazbě. Proces, v němž se bývalý prezident zpovídá ze zásahu proti demonstrantům, však pokračuje dál.

Vrtulník s bývalým prezidentem dnes odstartoval z věznice Tora, kde jsou v současnosti vězněny i špičky Muslimského bratrstva, kolem čtvrté hodiny odpoledne.

Převezl ho do luxusní vojenské nemocnice, kde bude Mubárak v režimu domácího vězení čekat na další přelíčení. Znamená to pro něj, že nesmí odcházet bez doprovodu policie a nesmí odcestovat ze země. U soudu by se měl objevit znovu tuto neděli, 25. srpna.

Pětaosmdesátiletý bývalý státník nadále čelí žalobě za to, že nezabránil policii střílet do demonstrantů v lednu 2011.

Autoritářský prezident Husní Mubárak stál v čele Egypta třicet let od roku 1981 do roku 2011. Na funkci rezignoval pod tlakem masivních demonstrací.

Ve vazbě strávil dva roky. Původní rozsudek doživotního vězení zrušil letos v lednu odvolací soud a nařídil nový proces.

Jeho propuštění z vězení není v dnešním Egyptě zprávou číslo jedna, přesto si ho média všímají a řadu lidí zajímá.

„Teď už jsme ztratili všechno. Policejní stát je zpátky, nespravedlnost je zpátky. Všechny ty negativní věci, které jsme doufali, že jsou pryč, se vrací. A teď dokonce propustili Mubáraka. Tak to už jen zbývá, aby se znovu ujal moci,“ stěžuje si ironicky na poslední vývoj egyptský státní zaměstnanec.

Ne všem Egypťanům však Mubárakovo propuštění vadí. „Dokud bude na základě rozhodnutí armády v domácím vězení, je to lepší, než kdyby byl úplně na svobodě," říká další muž.

autoři: mac , hbe , Vojtěch Kouřímský
Spustit audio