Bývalého jednatele společnosti Lidové domky poslal soud na šest let za mříže

10. červen 2016

Bývalého jednatele zkrachovalé realitní společnosti Lidové domky Pavla Hrice poslal Městský soud v Praze na šest let do vězení. Více než 260 klientům podle rozsudku zpronevěřil přes 40 milionů korun. Hric se na místě odvolal, rozhodnutí tedy zatím není pravomocné.

Trest by si měl Pavel Hric odpykat ve věznici s dozorem. Kromě toho musí části poškozených klientů uhradit způsobenou škodu.

Další poškozené odkázala soudkyně Marie Marková na občanskoprávní řízení. Pavel Hric také nesmí deset let působit jako statutární orgán v obchodních korporacích.

Podle soudu to byl právě Hric, který jakožto bývalý jednatel realitní společnosti vybíral od klientů zálohy na stavbu rodinných domů. Ty ale firma nikdy nepostavila a peníze klientům nevrátila.

Část peněz prý Hric utratil například za provoz firmy nebo za jiné pozemky, podle soudu na to ale neměl právo. Pavel Hric po vyhlášení rozsudku tvrdil, že utrácel pouze svoje peníze, které do projektu investoval:

„Já jsem do firmy postupně dal svých 15 milionů. Je to v účetnictví a to nikdo nezpochybní. Ve firmě zbylo 140 tisíc metrů čtverečních pozemků v hodnotě nějakých 80 milionů. Tam jsou peníze klientů.“

Kauza Lidové domky / Pavel Hric
autor: rok
Spustit audio