Bývalé Šporkovy lázně s hospitálem v Kuksu jsou magické místo. Díky architektuře i využité krajině

6. září 2020

Skvostný barokní areál hospitálu Kuks blízko Dvora Králové nad Labem v Královéhradeckém kraji založil hrabě František Antonín Špork na počátku 18. století jako místo odpočinku vysloužilých vojáků, o které pečoval řád milosrdných bratří. Na vzhledu areálu se podíleli proslulí umělci, především architekt Giovanní Batista Alliprandi a sochař Matyáš Bernard Braun.

Areál hospitálu Kuks leží ve stejnojmenné obci v malebném údolí řeky Labe. Zdejší kus země kdysi hrabě Špork proměnil ve vyhlášené lázně, i když se dnes po třech stovkách let ví, že místní léčivé prameny nejsou léčivé. Přesto se kdysi do Kuksu sjížděla smetánka z celé Evropy.

Hrabě nechal nejprve postavit lázeňské budovy se zámkem a panským hostincem. Konaly se zde velkolepé oslavy, plesy, kratochvíle i reprezentace. Bylo to místo života, zatímco druhá strana kukského údolí, které dodnes dominuje monumentální kostel Nejsvětější Trojice a rozsáhlá hospitální budova, symbolizuje místo utrpení a konce života. Ale také místo zklidnění, pokory a rozjímání. K němu patří šporkovská hrobka i hřbitov špitálních chovanců.

K pravému břehu barokního areálu patří mimo jiné i dvě řady Braunových soch, alegorie dvanácti Neřestí a dvanácti Ctností. Jejich originály jsou k vidění v lapidáriu hospitálu.

Schodištěm tekly proudy vína

Na levý (lázeňský) břeh stoupá tři metry široké schodiště s 52 stupni a kaskádovými žleby, které zdobí sochy Tritonů. Stéká jimi přebytečná voda z kukského pramene. V časech velkolepých lázeňských oslav tudy z kašen tekly proudy vína, dnes je to výjimečná událost při místním vinobraní.

Protilehlým hospitálem se můžete projít čtyřmi různými prohlídkovými okruhy: hlavní vede do vnitřních prostor kukského špitálu, do kostela Nejsvětější Trojice s hraběcí hrobkou a do původní barokní lékárny U granátového jablka. Byla založena v roce 1743 a je druhá nejstarší ve střední Evropě.

Pohled z bylinkové zahrady na nádvoří hospitálu

V prostorách Českého farmaceutického muzea poznáte vývoj lékáren od baroka do 20. století. Expozice má název Z apatyky do fabriky. Nejoblíbenější praktickou disciplínou je tu možnost vyzkoušet si na původních strojích výrobu pilulek. Na nádvoří hospitálu pak objevíte bylinkářství, které souvisí se zdejší obnovenou bylinkovou zahradou, kde je 144 záhonů s kuchyňskými bylinkami, s drobným ovocem, zeleninou a květinami, ale i sochami. Volně přístupná zahrada kvete a plodí od jara do podzimu.

Součástí hospitálu je barokní zahrada a ve vsi lidové stavby kukských řemeslníků, Rentzovo muzeum barokního tisku a naučná stezka "Půjdem spolu do Betléma", kterou dojdete k Braunovu Betlému vytesanému do skal ve volném terénu.

Do ojedinělého barokního areálu v Kuksu se dostanete pěšky, autem, vlakem, autobusem i na kole. Vede sem nejpopulárnější cyklostezka v Královéhradeckém kraji. Tento úsek Labské cyklostezky z Hradce Králové do Kuksu je dlouhý 26 kilometrů, pojedete převážně v těsné blízkosti Labe, v Jaroměři i podél Metuje a Úpy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.