Bývalá učitelka tělocviku začala ve své cukrárně vyrábět zdravé sladkosti

4. únor 2019

Karolína Kapounová si splnila svůj dávný sen. Po letech ve školství se rozhodla pro radikální změnu. Z učitelky tělocviku se stala cukrářka. Mohou za to její raw dezerty, což jsou sladkosti vytvořené bez jakékoliv tepelné úpravy.

Dezerty zaujaly na sociálních sítích kuchaře Davida. Nabídl Karolíně práci kuchařky ve zdravé výživě, kterou přijala. A měsíc na to přišla nabídka pronájmu kavárny.

A tak se Karolíně začal plnit její sen. Jen musela ke zdravým zákuskům přidat i ty méně zdravé, které svou chutí lákají tradiční zákazníky. Přesvědčte se o tom, že mlsat se dá i zdravě. Tady je pár receptů z kavárny v Hylvátech. Zvládnete je určitě i ve své kuchyni.

Parfait z jahod neboli zdravý pudink

Suroviny:
2 hrnky kokosového (mandlového) mléka, třetina hrnku chia semínek, 2 hrnky ovoce (čerstvé jahody, maliny), čtvrtina hrnku vlašských ořechů, med (sirup datlový, agáve …) dle chuti, skořice (další koření dle chuti …špetka chilli)

Postup:
Mléko smícháme s chia semínky a necháme pět minut odpočinout (semínka klesnou dolů). Zamícháme, osladíme a necháme šest hodin v lednici (ideálně přes noc). Jahody rozmačkáme vidličkou na kousíčky. Do pěkné skleničky vrstvíme chia „pudink“, jahody, a zase pudink. Povrch sypeme ořechy a skořicí.

Makový koláč se švestkami

Makový koláč s hruškami nebo švestkami

Suroviny:
250 gramů směsi mouk (pohanková, špaldová), špetka soli, 50 gramů třtinového cukru, 80 gramů oleje, hrušky nebo švestky, 250 gramů máku, 80 gramů třtinového cukru, 50 gramů vloček, 300 mililitrů mléka, 100 gramů brusinek

Postup:
Mletý mák krátce svaříme s mlékem, cukrem, vločkami a potom přidáme brusinky. V míse smícháme mouky, sůl, cukr a olej (často cukr ani není potřeba) a uděláme drobenku. Větší část namačkáme do formy. Na vrch dáme připravenou makovou směs a poklademe na plátky nakrájenými hruškami nebo švestkami. Pečeme 40 minut na 180 stupňů.

Dobrá je i jablková alternativa.

Místo máku můžete dát jablka cca 10 kusů a proložit je také brusinkami nebo rozinkami atd. Fantazii se meze nekladou.

Slaninová marmeláda

Suroviny:
700 gramů slaniny nakrájené na kousky, tři cibule, nakrájené na jemno, nasekané čtyři stroužky česneku, 80 gramů třtinového cukru, čtvrt lžičky mletého kmínu, čtvrt lžičky kajenského pepře, 180 mililitrů silné kávy, 120 mililitrů jablečného octa, 60 mililitrů javorového sirupu, na ozdobu hrst rukoly,  jedna čerstvá chilli paprička zbavená semínek a nasekaná na drobno

Postup:
V hrnci opečeme dozlatova slaninu a přendáme ji na talíř. V hrnci necháme jen asi jednu až dvě lžíce vypečeného slaninového tuku, vhodíme cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Přidáme hnědý cukr, kmín, kajenský pepř, kávu, jablečný ocet a javorový sirup. Přivedeme k varu. Potom do hrnce vrátíme slaninu a zvolna vaříme minimálně dvě hodiny, dokud směs nezhoustne. Necháme zcela vychladnout a mažeme na chleba nebo opečenou bagetu. Zdobíme rukolou a chilli papričkou nebo podle vlastní fantazie.

Spustit audio

Související