Bývalá pevnost nabízí všechny chutě Srbska
V Petrovaradinu na severu Srbska stojí jedna z nejznámějších pevností v zemi. Je pozoruhodná mimo jiné tím, že ji před třemi stoletími začali stavět vrahové a vyvrhelové tehdejší společnosti. Stavba trvala 88 let.
Babí léto přišlo tentokrát v Srbsku pozdě, až na konci listopadu. Tím pádem udělalo přestávku v deštivém a chladném podzimu. Petrovaradínskou pevnost to úplně rozzářilo a přilákalo Novosaďany i cizince k obědu v zahrádkách dvou zdejších restaurací. Jedna je rybí, do druhé, nabízející národní speciality, jsem zašel.
"Naše restaurace se jmenuje U osmi tamburašů. Tamburaši jsou romští muzikanti, kteří hrají balkánskou lidovou hudbu s přídechem romské," přiblížil číšník. Každý den kromě neděle vyhrávají od sedmi večer do půlnoci, takže jsem měl smůlu, protože to už jsem musel být zpátky v Bělehradě.
Vojvodina, kde Petrovaradin a v těsném sousedství i Nový Sad leží, je proslulá mnoha národnostmi, které tu žijí. Proto nepřekvapí, že mým číšníkem byl Damir, což je chorvatské jméno, a příjmením Hadžič. To zase poukazuje na původ z Bosny.
Speciality, které tady mají, jsou skvostné. Zeptal jsem se, co má nejradši z jídelníčku on. "To, co sám nabízím - telecí z hliněné misky, tedy teleče spod sáča. To tady děláme skvěle. Jsou to dva kusy masa se zeleninou, suchými slívami a pomerančem, které se polijí bílým vínem a zapečou, pokud možno, v hliněné peci," svěřil se Damir. Ochutnal jsem a mohu doporučit.
Rýpl jsem si do Damira, že tady mají trochu dráž, asi s vysokohorskou přirážkou. Pevnost se totiž vypíná vysoko do oblak nad Novým Sadem a Petrovardínem, které jsou téměř na rovině. "Nejsme zrovna levní, ale podívejte se na ten pohled, ten je v ceně A to vydá za daleko víc," hájil se Damir.
Prozradím, že pokud si dáte oběd se vším všudy, zaplatíte kolem naší pětistovky. Damir mi prozradil ještě jednu zdejší specialitu. Rolované kuřecí maso "tvrz" je bílá kuřecí roláda plněná sýrem mozarellou a pršutem, balkánskou uzeninou a červenou paprikou. Zabalí se do tenkého pečícího papíru nebo alobalu, peče se v celku a pak se naseká na čtyři díly. Dodá se grilovaná zelenina a sezam.
Jinak Petrovaradinská pevnost je jednou z největších v Evropě. Měla odrážet invazi osmanských Turků. Je obrovská a tady říkají, že je vůbec největší na našem kontinentě. V podzemí je prý dvacet kilometrů chodeb a v některých částech tam můžete projet i na kole.
Práce na tomto kolosu podle kronikářů připomínala peklo, které nepřežilo kolem osmdesáti lidí. Jednen čas sloužila i jako věznice, a ne tak ledajaká. Své si tu odseděl i bývalý jugoslávský prezident Josip Broz Tito. Dnes tvrz hostí muzea, ateliéry malířů a dalších umělců a prodejny uměleckých předmětů. Poskytuje jeden z nejúchvatnějších pohledů na Nový Sad.
Toto zbrusu nové hlavní město autonomního regionu Vojvodina je spojením starého města, které sehrálo velkou roli v srbské historii a uchovalo identitu Srbů, a nového s panelovými sídlišti, jaké známe od nás. Dnes je nejevropstějším městem Srbska.
Pokud byste chtěli ochutnat všechny chutě této země na jednom místě, pak je to možné právě tady. A není to sem od nás daleko.
Zvětšit mapu: Petrovaradínská pevnost