Bývalá chemička u Marktredwitz už desítky let znečišťuje řeku Ohři rtutí. Karlovarský kraj o tom chce jednat s Německem

6. říjen 2021 10:15

Karlovarský kraj chce jednat s Německem o tom, jak zabránit kontaminaci řeky Ohře rtutí. Rtuť se do řeky dostává z kontaminovaných z bývalé chemické továrny v německém Marktredwitzu.

„Desítky let dochází z kontaminovaného území v německém pohraničí ke splavování rtuti prostřednictví Ohře zejména do nádrže Skalka, kde se ročně usazuje kolem 15 kilogramů, ale při přívalových deštích až 50 kilogramů rtuti,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek zvolený za Starosty a nezávislé.

Podle krajského radního pro oblast životního prostředí Karla Jakobce (ODS) rtuť pochází z bývalé chemické továrny u Marktredwitz, která zde fungovala od roku 1788 do roku 1985. Provoz továrny postupně kontaminoval okolí.

Zvýšený obsah rtuti v řece je zjistitelný i za Karlovými Vary

Sanace a odstranění kontaminací se sice uskutečnila po roce 1997 v továrně a jejím okolí, rtuť ale zůstala v sedimentech v širším okolí a stále se dostává do místních toků a z nich pak dále do Ohře. První nádrží je pak až Skalka na českém území, kde se rtuť usazuje, ale část se jí dostává do dalšího toku řeky. Zvýšený obsah rtuti je podle Jakobce zjistitelný už i za Karlovými Vary.

Kontaminovaná voda se z přehrady Skalka u Chebu dostává dál a dlouhodobě zhoršuje kvalitu vody na české straně. Kvůli množství rtuti je například zakázaný lov dravých ryb na Skalce.

Pomoct by mělo zpevnění koryt

Podle Povodí Ohře se podařilo prosadit na německé straně první kroky, které by mohly kontaminaci snižovat. V pilotních úsecích by mělo dojít k použití pevnějšího opevnění břehů, které by bránilo ve vymílání usazenin.

Výsledky pro českou stranu ale ani tak nebudou patrné v krátkodobém horizontu několika let, ale spíše za delší dobu. Karlovarský kraj chce proto ve spolupráci s Povodím Ohře na trvající problém se rtutí v Ohři upozornit i příští týden na jednání přeshraniční komise pro hraniční vody. Oslovil i ministerstvo životního prostředí, aby se problematikou zabývalo.

„Protože se ta situace ze strany Německa neřeší tak, jak by měla, chceme požádat ministerstvo životního prostředí, aby intervenovalo i na mezinárodní úrovni, aby k tomuto splavování do budoucna nedocházelo,“ doplnil hejtman Kulhánek.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio