Bytový dům v Praze 7 zdobí velké dílo streetartu. Symbolizuje přátelství Česka a Polska

15. říjen 2020

Praha má novou turistickou atrakci. Boční zeď domu s pečovatelskou službou v sedmém pražském obvodu zdobí velké dílo streetartu. Mural připomíná 40 let od založení polských odborů Solidarita a spolupráci s československou Chartou 77. Na projektu se podílelo osm umělců z Česka a Polska. Praha 7 poskytla plochu a peníze na projekt dalo polské ministerstvo kultury.

Jde o sedmipatrový dům na rohu ulic Tusarova a Komunardů. Míval štítovou stěnu bílou, ale teď je převážně modrá a jsou na ní různé obrazy. Třeba pohled na ženy oblečené do montérek, které cvičí jógu. Na jiném je skupinka lidí s kytarou a megafonem, do kterého křičí „Svoboda“. Na muralu je i ruka s prsty v gestu vítězného V nebo československá a polská vlajka a nápis Solidarność.

Mural na dvě půlky

Jeden z obrazů, na kterém je loď nesená nějakým silákem, je ale rozpůlená. Ředitel Polského institutu v Praze Maciej Ruczaj vysvětlil, že druhá půlka lodě i muralu je ve Varšavě. I tam na domě v ulici Sienna v centru nedaleko Hlavního nádraží je na domě velký obraz připomínající spolupráci polského a českého disentu. „ Ta loď symbolizuje Gdaňské loděnice, tedy místo, kde to před 40 lety všechno začalo,“ doplnil Maciej Ruczaj.

Jedna z českých autorek obrazů na muralu, ilustrátorka Martina Fischmeister, se nejvíc inspirovala při cestě do Gdaňsku, kterou zorganizovalo studio Good Looging, pověřené produkcí muralu ve Varšavě i v Praze. 

Boční zeď domu s pečovatelskou službou v Praze 7 zdobí velké dílo streetartu

„Byli jsme v Muzeu Solidarity. Byla tam spousta fotek a artefaktů z té doby. Hodně z toho jsem zařadila do svojí ilustrace. Třeba oblečení dělníků.“ Obraz Martiny Fischmeister je ale k vidění na polské půlce muralu ve Varšavě.

Na domě v Holešovicích jen dočasně

Na rohu před domem s pečovatelskou službou v Tusarově ulici je velké rumiště zarostlé náletovými stromky. Kdysi tam stávaly přízemní garáže a dřevěné haly továren. Praha 7 má s tímto místem svoje plány. Mural bude stěnu domu zdobit jen dočasně. Podle místostarosty pro správu majetku Kamila Vavřince Mareše naváže na slepou štítovou zeď domu, na které je teď barevný mural zcela nový objekt. Bude to osmipodlažní multifunkční dům s byty a kancelářemi. „Očekáváme, že ještě dva až tři roky by tady ta slepá štítová zeď měla zůstat.“ I proto, že mural připomínající 40. výročí vzniku polských odborů Solidarita a jeho spolupráci s Chartou 77 je jen dočasným dílem, nevypisovala na něj radnice Prahy 7 designerskou soutěž, jako to bylo třeba v případě pomalování zdi u stanice metra Vltavská.

autoři: Pavel Novák , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.