Bytové divadlo? To je společně prožitý příběh, popisuje herec Maroš Kramár

26. říjen 2014

„Na návštěvu k vám přijde 30 lidí, popijete víno, popovídáte si a začnete hrát,“ popisuje kouzlo bytového divadla slovenský herec a moderátor Maroš Kramár, kterého možná znáte z televizních seriálů Letiště, Ulice nebo Ordinace v růžové zahradě. Jak se vůbec daří slovenskému herci v Praze? Nejenom o tom se rozhovořil s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Bytové divadlo, které začal v Bratislavě zkoušet s ukrajinským režisérem, má premiéru koncem listopadu. „Diváci mají k herci blízko, prožívají hru v jeho bytě, prožívají společně jeden příběh,“ vysvětluje.

Čtěte také

Od roku 2009 spolupracuje na pořadu Zázraky přírody – divácky oblíbený pořad moderuje celou dobu česky. „V Česku se slovenština po rozdělení vypařila z médií, dnes se ale pomalu vrací v rámci společných projektů a soutěží,“ míní s tím, že například jeho děti rozumí česky bez problémů. „Máme v televizi hodně češtiny,“ dodává.

A jak velký je na Slovensku zájem o české herce? „V našich seriálech hrají čeští herci, ale nehovoří slovensky, ale podobně je to i obráceně, například v Ordinaci jsem hrál Slováka a mluvil jsem slovensky,“ říká.

Co považuje za největší zázrak přírody? Jaká je nová divadelní hra o mužích pro ženy? A je na Slovensku zájem o české herce? I to jste se mohli dozvědět v Hostu Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.