Byly zakázky na opravu Národního hřebčína v Kladrubech zmanipulované? To teď řeší soud

20. listopad 2018

U Krajského soudu v Hradci Králové začalo v pondělí projednávání kauzy údajně zmanipulovaných zakázek na opravu Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Před soudem stojí 17 manažerů stavebních firem a zaměstnanců hřebčína a také pět společností. Podle obžaloby způsobili škodu 12 milionů korun.

Císař Rudolf II. stál u zrodu našeho národního pokladu, chovu starokladrubských koní

Národní hřebčín Kladruby nad Labem

Naším dalším letním prázdninovým tipem na pěkný výlet jsou Kladruby nad Labem. Každý asi zná krásného mohutného starokladrubského koně, ať vráníka nebo bělouše. Tamní národní hřebčín patří, jako chovné zařízení, k celosvětově nejstarším chovným hřebčínům a chov koní tam má po staletí obrovskou tradici.

Podle kriminalistů ale hrozily ztráty mnohem vyšší - až v řádech stamilionů korun. Případ je velmi obsáhlý. Pro představu spis má zhruba 20 tisíc stran. U Krajského soudu v Hradci Králové je kauza proto, že na pobočce v Pardubicích není tak velká místnost, kam by se všichni lidé vešli.

Obžalovaní se podle státního zástupce Adama Borguly mezi sebou různě domlouvali: „Organizovanost spočívá v tom, že byla zvyšována pravděpodobnost dokonání trestného činu tím, že se na ní podíleli jak zástupci technického dozoru investora, tak i zástupci zadavatele a budoucího zhotovitele, nebo i dalších uchazečů. Před zahájením zadávacích řízení docházelo k předávání kvalifikačních a technických parametrů v těch zadávacích dokumentacích."

Obžalovaní se cítí nevinní

Oslovení obžalovaní jakoukoliv vinu odmítají. Jedním z nich je i bývalý ředitel Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Jiří Jehlička, který se cítí nevinným: „Co na to říkám? Že je to účelovka. Já si myslím, že v mém případě je to celé zmatečné. Nechci se k tomu vyjadřovat, uvidíte, jak to bude probíhat, nebudu předjímat."

Justice a spravedlnost (ilustrační foto)

Mezi obžalovanými jsou firmy Geosan Stavební, Strabag, Cettus, Metrostav a Chládek a Tintěra. I právní zástupce této firmy Jiří Slezák s obžalobou nesouhlasí: „Myslíme si, že obžaloba není důvodná. Říkám to za společnost Chládek a Tintěra, ale mám pocit, že takto uvažuje i řada dalších obviněných. Tvrdíme, že jsme se žádné manipulace nedopustili."

Obžaloba má jako stěžejní důkazy e-maily a také odposlechy. S tím advokát Jiří Slezák počítá. „S odposlechy se určitě počítá. Budeme zpochybňovat zcela určitě zákonnost toho odposlechu."

Justice a spravedlnost (ilustrační foto)

V kladrubském hřebčíně zasahoval na jaře 2013 tehdejší policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Rozsáhlá kauza se týká přípravy údajného dotačního podvodu, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky nebo pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie.

Obžalovaným hrozí od dvou do deseti let ve vězení. Jednání je u královéhradeckého krajské soudu zatím naplánované do 30. listopadu.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související