Byli jsme bratři, teď jsme přátelé, tvrdí na česko-slovenské hranici

31. prosinec 2012
Zblízka

Osadu U Sabotů už dnes na oficiální mapě České republiky nenajdete. Před 15 lety se přičlenila ke Slovensku a navíc se přejmenovala. Šlo o tečku za dělením federace. S novým názvem postupně zmizely i emoce. Osada U Sabotů však stále zůstává symbolem zániku Československa. Dokonce i při pohledu hodně zblízka.

„Jmenuji se Jan Hromádka a od roku 1989 do roku 2003 jsem tu dělal starostu,“ představuje se muž z vesnice Vrbovce, která leží na slovenské straně hranic, kousek od Myjavy. V polovině 90. let se její okrajová část, osada U Sabotů, proslavila od Aše až po Košice.

„Byla to specifická situace. Když jsme chtěli jít z jednoho katastru do druhého, museli jsme přes celnici. Jsme kopaničárská obec, hodně rázovitá,“ vysvětluje Jan Hromádka.

Kopanice jsou odlehlé osady na stráních, typické pro tento kraj. Nejde o sousední Záhorskou nížinu, kde lidem chutná hlavně víno. Tady se táhnou kopce a vůně slivovice.

Věřící se modlili za svou stranu hranice

Na mentalitu zdejších si dávno zvykl evangelický farář Miroslav Hvožďara. Na hranice přišel v době, kdy se nad federací smrákalo. „Když přišlo na rozdělení, bylo cítit napětí, ale potom to, co některé bolelo, rychle přebolelo. Dnes už lidé na rozdělení ani nevzpomínají,“ zamýšlí se.

V rámci územního vyrovnání mezi Českem a Slovenskem čekal některé kouty pohraničí přesun do druhého státu. Osada U Sabotů patřila za federace pod Česko. Ve skutečnosti však tíhla ke Slovensku. „Celá osada byla, když to přeženu, spojená pupeční šňůrou se Slovenskem – školou, rodinami, kostelem, hřbitovem, poštou,“ vyjmenovává Jan Hromádka.

Obyvatelé osady U Sabotů nebyli v otázce rozdělení jednotní

Farář Hvožďara z Vrbovců si vzpomíná, že jeho věřící nechtěli nechat osud pohraniční osady jen na politicích. „Přišli za mnou a jedna skupinka lidí mě poprosila, abych se modlil, aby mohla zůstat na Slovensku. Druhá skupina chtěla, abych se modlil za Česko,“ vybavuje si.

Hranice států ani nevnímáme, tvrdí starosta

„Jsem druhým rokem starostou Hrubé Vrbce. Naše katastrální území sousedí s Vrbovci,“ nastiňuje situaci Stanislav Prášek. „Vztahy máme normální, což je nejlepší možný způsob. Můžeme se stýkat bez problémů a myslím, že hranici ani nevnímáme,“ tvrdí.

Osada U Sabotů se dnes jmenuje Šance – symbolické jméno pro nový začátek. Její obyvatele svého času hýčkaly vlády v Praze i Bratislavě a milióny slovenských korun dostala osada jako součást kompenzace za všechny peripetie. Peníze na nové domy dostali i někteří Češi z osady, kteří odešli do Česka. Situace se urovnala, a tak si starosta Vrbovců může dovolit trochu patosu.

Osada U Sabotů dnes nese symbolické jméno, totiž Šance

„Byli jsme bratři, ale teď jsme přátelé. Bratra dostaneš vyšší prozřetelností, ale přítele si musíš získat. Dnes daleko víc cítíme, že se potřebujeme,“ uzavírá Jan Hromádka.


Zvětšit mapu polohy osady Šance

autor: vob
Spustit audio