Byla to vražda, nebo sebevražda? Uplynulo 130 let od smrti rakouského korunního prince Rudolfa

30. ledna uplynulo 130 let od mayerlingské tragédie, kdy následníka rakousko-uherského trůnu korunního prince Rudolfa a jeho milenku Mary Vetserovou našli zastřelené na loveckém zámečku v Mayerlingu. Kolem smrti volnomyšlenkářského liberálního prince Rudolfa se záhy vyrojila spousta teorií. Do Mayerlingu se vypravila reportérka Šárka Kuchtová.

Právě teď hledáme nejlepší zápisník našich zpravodajů. Je to na vás! Hlasujte do 10. února v anketěPoslechněte si nominované a rozhodněte.

Lovecký zámeček v Mayerlingu stále ještě stojí, i když ho nechal císař František Josef II. po smrti Rudolfa přestavět. Dnes je tu klášter bosých karmelitek a malé muzeum.

Kdyby se Rakousko-Uhersko nerozpadlo, měli bychom se lépe, myslí si Češi

František Miroslav Čapek 28. října 1918 shazuje na dlažbu českobudějovického náměstí rakouského orla z budovy poštovního úřadu

Rozpad Rakouska-Uherska byl nevyhnutelný. Pokud by ale monarchie nezanikla, měli bychom se možná stejně, nebo ještě lépe. To si myslí většina Čechů, kteří odpovídali v exkluzivním výzkumu společnosti SC&C pro Radiožurnál. Letošní 100. výročí založení Československa lidé považují za velmi významné.

Informační tabule u vchodu do klášterní zahrady hned vedle pokladny a prodejny suvenýrů představují celou císařskou rodinu. Nejvíce prostoru tady má samozřejmě následník trůnu princ Rudolf. Podle historika Jiřího Kotyka, který se o mayerlingskou tragédii dlouhá léta zajímá, byl princ Rudolf na habsburské poměry nebezpečně liberální a svými názory se netajil.

„Publikoval i v novinách, zejména v Neue Freie Presse, a to v tom smyslu, že je potřeba rakouskou monarchii reformovat a dát více prostoru střední vrstvě, tedy buržoazii. Tím samozřejmě vzbudil nelibost vídeňského dvora a hlavně císaře Františka Josefa, svého otce,“ vysvětluje historik.

Nepohodlný princ?

Lovecký zámek v Mayerlingu, místo, kde zemřel rakouský korunní princ Rudolf

Vzájemné konflikty skončily až tragédií v Mayerlingu. Buď princ Rudolf nechtěl nést povinnosti následníka trůnu a ukončil svůj život poté, co zastřelil svoji sedmnáctiletou milenku. Nebo se stal nepohodlným a byl odstraněn.

„Zajímám se o historii, a tak jsem chtěl vidět místo, kde se zastřelil následník trůnu princ Rudolf. Jsem přesvědčen, že to byla sebevražda,“ říká rozhodně jeden z návštěvníků mayerlingského muzea Wolfgang Kloibhofer.

„Císař nechal strhnout strhnout tu část zámku, kde byla Rudolfova ložnice, a dal tam vystavět kapli. Oltář je symbolicky postaven v místě, kde v prvním patře loveckého zámečku zahynul následník trůnu. Přímo z kaple se dnes vchází do muzea, které dopodrobna dokumentuje, co se tady v noci z 29. na 30. ledna 1889 pravděpodobně stalo.

Oltář v mayerlingské kapli se nachází v místě, kde bylo v prvním patře nalezeno Rudolfovo tělo

Pohřeb sebevraha

„Císař František Josef I. měl velké problémy s pohřbem svého syna. Musel dojednat s Vatikánem způsob pohřbu ‚sebevraha‘. Mary Vetserová se stala tabuizovanou osobností a o její účasti při tragédii v Mayerlingu se vůbec nesmělo hovořit,“ popisuje Jiří Kotyk. Tělo Rudolfovy milenky bylo v tajnosti pohřbeno v nedalekém opatsví Heiligenkreutz.

Císařovna Sisi má stále svoje místo nad Budapeští

Rozhledna císařovny Sisi v Budapešti

Teď mám pro vás jednu otázku. Víte, kam v Budapešti na konci 19. století zvaly služky i paničky své milence? Nevíte? Napovím. Vypíná se do výšky 572 metrů nad hladinou moře a je to nejvyšší bod maďarské metropole. Pokud hádáte, že jde o rozhlednu János-hegy, což by se dalo přeložit jako Honzův vršek, máte pravdu. Tato památka je také spojená s císařovnou Sisi, která sem velmi ráda chodila.

 A svoje místo v muzeu má i hraběnka Marie Larischová, která tou dobou žila na pardubickém zámečku. Ta musela po tragédii opustit habsburský dvůr. Zasloužila se o to císařovna Alžběta, která ji vinila z toho, že zprostředkovala vztah mezi korunním princem Rudolfem a Mary Vetserovou,“ dodává historik Jiří Kotyk.

Zapomenutá tragédie

Sto třicet let stará událost láká do Mayerlingu znalce historie i milovníky tajemných příběhů. „Teď je zima, ale v sezóně k nám přijíždí autobusy návštěvníků, a to nejen od nás z Rakouska, ale i z Německa, Francie, Itálie nebo Holandska,“ omlouvá téměř prázdné muzeum paní v pokladně.

Výročí mayerlingské tragédie tak víc než davy turistů připomněli lidé, kteří přišli 30. ledna na zádušní mši za korunního prince Rudolfa.

autoři: Šárka Kuchtová , and
Spustit audio

Související