Byla jsem zaslepená vzteky, vzpomíná Kamila Moučková na srpen 1968

16. květen 2018

Kdyby přišel kouzelný dědeček a ona si mohla něco přát, chtěla by Kamila Moučková, aby 21 let po vyhazovu z Československé televize po srpnu 1968 bylo kratších. Hlasatelka, jejíž tvář i hlas se staly symbolem vysílání po sovětské okupaci, skončila jako lepička pytlíků a disidentka. 

Kamila Moučková začínala jako herečka, od roku 1949 působila v Československém rozhlase a po sedmi letech přešla do televize. „Někdo zjistil, že jsem byla v Evropě první ženská zpravodajská hlasatelka, protože do té doby to byla doména mužů,“ říká.

Okupační vysílání

Jak prožila 21. srpen 1968? „Vzbudil mě Jirka Dienstbier asi v půl čtvrté ráno s Věrou Šťovíčkovou, že nás obsazují Rusové, že jsou na Ruzyni, že vyjíždí tanky, tak jsem sedla do auta a jela do televize,“ odpovídá Moučková.

V televizi bylo prázdno, tak si sedla do vrátnice a čekala, než začali přicházet další lidé a připravovat vysílání. Takové zprávy, jaké musela ten den číst, se čtou velmi špatně – podle ní to ani nebyly zprávy, ale spíš služba veřejnosti.

Já byla úplně zaslepená vzteky. Se mnou mlátil vztek, já jsem byla opupínkovaná, co si to ti hajzlové dovolují, co to je za sprosťárnu, překročit hranice cizího výsostného státu.
Kamila Moučková

kamila_mouckova_180408-101335_haf.jpeg

autoři: Vlastimil Ježek , jpr
Spustit audio

Související