Byl to úžasný rok, hodnotí olomoucký šermíř Jakub Jurka. Teď léčí zranění ruky

26. prosinec 2021

Šermíř Jakub Jurka napodobil letos svého dědečka a zúčastnil se olympiády. Teď si užívá vánoc spolu se svými třemi bratry, sestrou a rodiči. A také léčí zraněnou ruku. Letošní rok považuje ve své kariéře za výjimečný. Přinesl navíc spoustu změn.

„Koronavirus, olympiáda, úplná změna životního stylu, změna tréninku, změna i ve škole, protože díky tomu, že výuka byla on-line, tak jsem se jí mohl účastnit. Byl to úžasný rok, v němž se toho hodně povedlo. Člověk si našel i jiné cesty, jak se dostat k úspěchu, jak přistupovat k šermu a celkově k životu,“ ohlíží se Jakub Jurka.

V podzimní sezóně už stihl vyhrát mistrovství České republiky i světový pohár do 23 let ve francouzském Colmaru. A mimo jiné také se zranit. „Stalo se to na světovém poháru ve Švýcarsku, kdy jsem se se soupeřem srazil kordy. Při srážce mi něco přeskočilo v ruce, byl jsem na vyšetření a diagnostikovali mi, že tam mám určité zjizvení. Takže jsem měl asi přetrhnutá nějaká svalová vláka a šermířsky teď moc nemůžu trénovat,“ vysvětluje.

Po svátcích zaměří olomoucký šermíř přípravu už na světový pohár v katarském Dauhá. Pak přijdou na řadu další vrcholy. „Bude mistroství Evropy a mistrovství světa. Má se taky uskutečnit univerziáda, ale není to potvrzené, uvidí se podle situace s covidem. To budou hlavní pilíře nadcházející sezony. Strašně se na to těším. Hlavně doufám, že vydrží zdraví,“ dodává Jurka.

V tréninku se podle Jakuba Jurky už moc přidat nedá, důležitý je podle něj přístup ke sportu. Co na toto téma olomoucký šermíř říká? Poslechněte si.

autor: min
Spustit audio