@ byl jen obyčejným znakem na klávesnici. Pak vznikl e-mail

7. březen 2016

Možná už jste jich dnes několik dostali nebo i poslali – řeč je o e-mailech. Ve věku 74 let zemřel jejich vynálezce Američan Ray Tomlinson. Vůbec první e-mail poslal v roce 1971 mezi dvěma počítači v jedné místnosti.

Ray Tomlinson spolu s e-mailem prosadil i používání takzvaného zavináče. „V té době to byl zkušební pokus v rámci jiného projektu,“ vysvětluje redaktor serveru Technet.cz Roman Všetečka.

Tomlinson pracoval na systému, který měl posílat soubory mezi počítači. Využil toho, že ve firmě byly právě dva uzlové počítače, které měly přístup do sítě ARPANET.

Před tím fungovalo posílání zpráv tak, že každý člověk musel mít na svém počítači zápisníček, do kterého mu mohli vždy na konci ostatní připsat nějakou zprávu. „Díky tomu, že použil zavináč, tak tím mohl odlišit toho jednotlivého člověka,“ říká.

Ještě před tím, než se zavináč proslavil v e-mailové komunikaci, tak byl pouze jedním znakem, který nebyl ničím specifický. „Chtěl použít nějaký znak, který se v adrese patrně nevyskytne,“ dodává.

Když vynalezl tento systém, tak mu ani nepřikládal nějakou důležitost, a proto si ani nepamatoval, kdy vznikl. E-maily už posíláme přes 40 let a zatím je žádný jiný způsob komunikace nenahradil. Jsou nějaké náznaky, že by takový revoluční komunikační kanál mohl vzniknout?


E-mailová komunikace se stále více přesouvá na ostatní služby a systémy ROMAN VŠETEČKA, TECHNET.CZ

„Lidé si dnes posílají zprávy na Facebooku a různých sociálních sítích, pochopili to i výrobci e-mailů nebo ti, kteří spravují servery tím, že spojují například Outlook se Skypem,“ nastiňuje.

Uživatelé také mohou využívat web-mailové služby – přihlásí se na cloudové úložiště na webu a mohou si posílat e-maily, které mají uskladněny mimo systém.

autoři: jch , prh
Spustit audio