Budovy Národní galerie jsou zavřené. Může za to spor s bezpečnostní agenturou

25. únor 2017

Všechny budovy Národní galerie v Praze jsou zavřené. Důvodem je spor galerie s bezpečnostní agenturou ABAS, která objekty střeží. Podle ní galerie závažně porušovala smlouvu, a tak od ní ABAS musela odstoupit. Kdy se budovy opět otevřou, zatím není jasné.

„Doufám, že se v průběhu příštího týdne situace vylepší tak, že budeme moci postupně otevírat. V současné době jsou zajištěny provozy edukačních programů, nebo alespoň většina z nich. A máme zpřístupněnou výstavu v paláci Kinských. Ale zbytek našich budov tedy je bohužel zavřený,“ řekl ředitel Národní galerie Jiří Fajt.

Více nechtěl okolnosti sporu komentovat. Kdy se budovy znovu otevřou, zatím tedy není jasné. Ředitel ale předpokládá, že to bude, co nejdříve.

Podle agentury ABAS, která objekty od září střeží, galerie závažně porušovala smlouvu, firma od ní proto musela odstoupit. „K odstoupení od prováděcí smlouvy společnost přistoupila teprve po závažném porušování závazků právě ze strany Národní galerie,“ potvrzuje mluvčí bezpečnostní agentury Eva Kijonková.

Informace o uzavření galerie zveřejnila i na internetu. „Národní galerie v Praze je nucena z neočekávaných technicko-provozních důvodů uzavřít všechny své budovy. Této skutečnosti upřímně litujeme a omlouváme se za vzniklé nepříjemnosti," uvádí na svém webu.

Galerie hospodaří se šesti historickými budovami, spravuje na 400 tisíc uměleckých děl v hodnotě stovek miliard korun. Celkem si vloni přišlo její výstavy i stálé expozice prohlédnout 712.690 lidí.

autoři: Denisa Šindlerová , kso
Spustit audio